KAP: Bazeni crvenog mulja pred izlivanjem

Dodajte komentar

Jake kiše koje padaju poslednjih nekoliko sedmica uzrokovale su da nivo u bazenima crvenog mulja bude u potpunosti iznad dozvoljene granice, kazao je „Danu” stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić.

– Površinske vode su na koti nula i postoji rizik od prelivanja. Prije deset dana, kada sam poslednji put obišao bazene, nivo bazena je bio na kritičnoj granici, ali, srećom, bog nas je pogledao, i kiša je prestala – rekao je Perišić.

Bazene crvenog mulja na oglasu za prodaju imovine KAP-a kupio je Politropus alternativ Romana Denkoviča, sa kojim bi uskoro trebalo da se usaglase detalji ugovora. Perišić je naveo da su se tom prodajom riješili ogromnog tereta, jer su bazeni prepunjeni i nijesu za upotrebu već za saniranje.

Na pitanje da li KAP ima potrebnu mehanizaciju da spriječi eventualno izlivanje bazena crvenog mulja, s obzirom na to da kiše neprestano padaju, Perišić je odgovorio da KAP u stečaju nema mogućnosti da sanira bazen.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Sve i da ima sredstava ne bi se smjela koristiti za tu namjenu – rekao je Perišić i dodao da svim potencijalnim kupcima bazeni crvenog mulja predstavljaju teret.

– Javio se kupac za bazene i to treba iskoristiti, jer ako se sa njim ne potpiše ugovor, pitanje je hoće li se neko drugi javiti. Bazeni nemaju knjigovodstvenu vrijednost, neupotrebljivi su, a ukoliko se izliju mogu nanijeti veliku štetu okolini, jer su oni crna ekološka tačka – istakao je Perišić i dodao da se bez njega može zaokružiti tehnološki poces proizvodnje aluminijuma.

– Prodaja bazena crvenog mulja uopšte ne slabi poziciju KAP-a sa aspekta proizvodnje aluminijuma, već ga oslobađa rizičnog dijela – kazao je Perišić, koji upravlja KAP-om u stečaju od jula prošle godine.

On, kako je kazao, nije naišao na ozbiljniju studiju o saniranju bazena crvenog mulja i pravljenju građevinskog materijala njegovom preradom od one koju je priložio Denkovič.

Osim ponude Denkoviča za bazene crvenog mulja, Perišić nije prihvatio nijednu od preostale četiri na prvom tenderu. Drugi tender za prodaju imovine KAP-a raspisao je sredinom januara. Ponude se mogu dostavljati do 17. februara. Dosad niko nije dostavio ponudu u Privrednom sudu, a postoji najava vlasnika Uniproma Veselina Pejovića.

On je na prvom oglasu ponudio 28,5 miliona za imovinu KAP-a bez bazena crvenog mulja.

Njemci mu se nijesu javljali

Direktor HGL-a, koji je dostavio ponudu za KAP na prvom tenderu, Danijel Kluting ranije je kazao „Danu” da neće dostavljati ponudu na drugom tenderu. Perišić je kazao da su mu Njemci nakon završenih tendera za KAP, Preradu i Kovačnicu tražili da im dostavi podatke šta je sve prodato.

– Nakon što sam im poslao dokumentaciju nijesu mi se više javljali – rekao je Perišić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *