Turska lira – pad se ne zaustavlja

Dodajte komentar

Turska lira nastavila je da gubi vrijednost u odnosu na dolar i na euro, zbog ekonomske situacije u zemljama u brzom razvoju i političkih previranja.

Turska nacionalna valuta pala je danas prije podne na 2,36 lira za dolar i 3,23 za euro, što je novi istorijski minimum. U petak je lira vrijedila 2,33 za dolar i 3,20 za euro.

Istovremeno glavni indeks na berzi u Istanbulu izgubio je više od jedan odsto vrijednosti danas prije podne i spustio se na 63.754,65 poena.

Kao i valute drugih zemalja u brzom razvoju, i turska lira je pogođena zaoštravanjem monetarne politike američke centralne banke (Američkih federalnih rezervi – Fed), što je dovelo do smanjenja stranih investicija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Lira je u postojanom padu i zbog političkih previranja koja već mjesec dana potresaju Tursku od izbijanja skandala s korupcijom u koji su navodno umiješani ljudi bliski premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu.

Turska centralna banka je intervenisala na tržištu u četvrtak, prvi put za dvije godine, ali nije uspjela da zaustavi gubitak vrijednosti valute.

Zbog političke krize većina analitičara je revidirala naniže prognoze rasta turske privrede, mada vlada i dalje drži svoju prognozu na rast od 4,0 odsto ove godine, insistirajući na tome da su teškoće „privremene“.

Od 17. decembra turska lira je izgubila više od 10 odsto vrijednosti u odnosu na dolar i euro, te su ojačala strahovanja da će doći do veće finansijske krize u Turskoj.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *