Sudbina Zakona o radu u rukama Evropske komisije

Dodajte komentar

Da li će doći do izmjena i dopuna Zakona o radu zavisiće od izvještaja Evropske komsije EK sa skrininga za Pregovaračko poglavlje 19.

Radno zakonodavstvo je pod lupom nadležnih koji žele, kako uvjeravaju, da donesu propis o radu koji će nagraditi radnika, a kazniti neradnika, pišu Dnevne novine.

Izmjene radnog zakonodavstva najviše bi obradovale poslodavce koji mjesecima čekaju sudbinu njihove inicijative na koju im vlasti još nijesu odgovorile.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su za Dnevne novine da taj resor radi na unapređenju radnog zakonodavstva, te da je njihov, kao i cilj socijalnih partnera, da stvore Zakon o radu koji će omogućiti najbolji ekonomski ambijent za biznis, s jedne strane i zaštitu prava radnika s druge strane, kako ne bi došli u situaciju da ovaj propis bude prepreka za obavljanje biznisa u Crnoj Gori.

“Želimo da donesemo zakon koji će nagraditi radnika, a kazniti neradnika. Zakon o radu je predmet analiza već duži period i nakon izvještaja EK sa skrininga za Pregovaračko poglavlje 19 vidjećemo koji će biti naši sljedeći koraci. Ako i kada krenemo sa procedurom izmjena Zakona socijalni partneri sinidikati i poslodavci će biti uključeni u aktivnosti koje se tiču ove oblasti” uvjeravaju iz Ministarstva.

Unija poslodavaca inicirala je krajem aprila 2013. godine izmjene Zakona o radu, tražeći da im se omogući lakša procedura kod davanja otkaza.

“To znači da je konačna odluka o tome da li će inicijativa UPCG za izmjene Zakona o radu biti prihvaćena, u ovom trenutku, u rukama socijalnih partnera sindikata i Vlade”, kazali su Dnevnim novinama iz Unije poslodavaca UPCG.

Sindikati su u nekoliko navrata ponavljani da neće podržati izmjene Zakona o radu. Sporenja su nastala zbog stupanja na snagu odredbe Zakona o radu kojom se ugovori o radu nakon dvije godina rada na određeno trasformišu na neodređeno. Poslodavac ima još jednu mogućnost da u tom slučaju da otkaz ili ponovo angažuje zaposlenog preko agencija za posredovanje prilikom zapošljavanja. Ova odredba stupila je na snagu 22. decembra prošle godine, a procijenjeno je da će se ona odnositi na oko 30.000 radnika u Crnoj Gori. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *