U Srbiji se ukida doprinos za zdravstveno osiguranje

Dodajte komentar

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje i da se umjesto toga svi troškovi liječenja finansiraju direktno iz budžeta, saznaje list Danas, prenose internet portali.

Upravo to se krije iza nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili nemaju posao, navodi list.

Kako za ovaj list objašnjava savjetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović, plan Ministarstva je da se poslodavci rasterete doprinosa za zdravstvo, a da se riješi problem mnogih koji danas ne mogu da se liječe o trošku države, jer im poslodavci nisu uplatili doprinose.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje koje se odmah postavlja gdje će država naći novac za ovaj plan, odgovor je – u drugom porezu. Prema Stevanoviću, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, poreskom reformom bi se podigao porez na zarade i promijenio način njegovog plaćanja.

Međutim, pošto bi se, ako se usvoji Radulovićev plan, broj onih čiju bi terapiju plaćala država odmah bi povećao, to znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa ili bi budžetski deficit morao da raste. Stevanović, međutim, naglašava da deficit neće trpjeti.

Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, vidjeće da deficit neće rasti, jer ćemo promijeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodjelu sredstava, tvrdi Stevanović.

Izdvajanja za zdravstvo najniže u Evropi

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za Danas da im ministar privrede nije obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane, niti ih je prethodno izvijestio o namjerama i stavu koji je izneo.

U Srbiji se po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi, oko 260 eura. Bilo kakvo dalje neuplaćivanje doprinosa moglo bi dodatno da smanji već prenisku kvotu za zdravstveno osiguranje, a samim tim i ugrozi obezbjeđivanje zdravstvene zaštite, upozoravaju u RFZO.

Kako dodaju, glavni cilj Strategije razvoja zdravstvenog osiguranja do 2020. godine predviđa uvođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *