Rekordne devizne rezerve Kine

Dodajte komentar

Devizne rezerve Kine, već najveće na svijetu, dostigle su novi rekord od 3,83 biliona dolara na kraju prošle godine, saopštila je kineska centralna banka.

Cifra na kraju godine uvećana je sa 3,66 biliona dolara, koliko su rezerve bile teške na kraju septembra, navodi Narodna banka Kine.

Trgovinski suficit Kine je u 2013. dostigao 259,75 milijardi dolara, 12,8 odsto više u odnosu na 2012, i najviši je od globalne finansijske krize. Rast ogromnih kineskih deviznih rezervi podstaknut je trgovinskim suficitima iz više godina, tokom kojih je Kina postala druga po veličini svjetska privreda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Trgovinski suficit izvor je tenzija između Kine i zapada, na čelu sa Vašingtonom, koji tvrdi da Peking domaću valutu juan drži na vještački niskom nivou da bi svoju robu učinio jeftinijom u inostranstvu i izvoznicima dao nepravednu prednost.

Ipak, rast kineskih deviznih rezervi usporio je u poslednjih nekoliko godina, kada su ekonomiju pogodili brojni problemi na ključnim izvoznim tržištima EU i SAD, dok je juan počeo da jača u odnosu na dolar, prenosi agencija Frans pres.

Prema prošlomjesečnom vladinom izvještaju, privredni rast Kine je prošle godine usporio na 7,6 sa 7,7 odsto iz 2012, što je najgori rezultat u poslednjih 13 godina. Kineski lideri su u više navrata ponovili da žele da transformišu ekonomiju na onu u kojoj je domaća tražnja ključni pokretač rasta, a ne investicije i izvoz. To je, međutim, težak i dugotrajan proces.

Kineske banke su prošle godine privredi pružile ukupno 8,89 biliona juana (1,47 biliona dolara) u vidu novih zajmova, 687,9 milijardi juana više u odnosu na 2012. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *