Jelić: Kriza povećala nezaposlenost

Dodajte komentar

Na kraju prošle godine registrovana stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori dostigla je 15 odsto. Bez posla je 34.750 osoba.

U minuloj godini evidentirano je zaposlenje 14.400 domaćih radnika, dok je kod nas, prema zvaničnim pokazateljima, radilo 23.000 radnika iz inostranstva. Nezvanično, znatno više. Direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić smatra da je povećanje nezaposlenosti posljedica ekonomske krize.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„One se ogledaju kroz smanjenje privrednih aktivnosti u pojedinim oblastima privrede, što uslovljava i smanjenje otvaranja novih radnih mjesta. Postoji i oprez poslodavaca kod otvaranja novih radnih mjesta, čak i kada su radnici potrebni, zbog smanjene likvidnosti. Kao jedan od razloga je i usporen razvoj preduzetništva zbog visokih cijena kredita. Takođe, povećano je registrovanje visokoškolaca zbog učešća u programu stručnog osposobljavanja“, istakla je Jelić za Pobjedu.

Prema njenim riječima, najmanje nezaposlenih na evidenciji Zavoda bilo je u drugoj polovini jula.

Ona je navela da će ove godine kroz programe aktivnih mjera biti uključeno više od 10.000 osoba, a za isto toliko nezaposlenih obezbijediće se socijalna podrška, kroz uredno plaćanje novčane nadoknade.Iako nijesu značajno velike, to je neka socijalna sigurnost. Nadoknade su uvećane sa 33 na 77 eura. Za invalide rada nadoknada sada iznosi 100 eura.

„Uskoro ćemo imati i rezultate ankete poslodavaca o radnoj snazi. To će nam pomoći da bolje uočimo potrebe poslodavaca, te da naše usluge još više približimo potrebama tržišta rada. U fazi smo pripreme savremenog web sajta, uz pomoć kojeg ćemo još više unaprijediti komunikaciju sa svim korisnicima naših usluga“, najavila je Vukica Jelić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *