Kavarić: TE Pljevlja s drugim blokom najveći izvoznik

Dodajte komentar

Izgradnjom drugog bloka termoelektrane Crna Gora će dobiti najvećeg izvoznika električne energije u regionu, a projektom je predviđena i toplifikacija Pjevalja, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Kavarić je u intervjuu “Pobjedi” istakao da očekuje da će ugovor biti potpisan tokom godine, dok je predviđeni rok gradnje tri godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kavarić je kazao da su u Vladi zadovoljni što je devet konzorcijuma iz EU i Kine iskazalo interesovanje i predalo ponude za projekat, posebno ako se ima u vidu globalna klima koju još uvijek karakteriše oprez u investiranju.

Ministar ekonomije je rekao da bi se izgradnjom bloka II TE „Pljevlja“ ostvario strateški cilj u energetici- obezbjeđenje elektroenergetske nezavisnosti države, eliminacija aktuelnog deficita električne energije, poboljšanje sigurnosti u snabdijevanju potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore. Takođe, uz zajedničku proizvodnju oba bloka pojavio bi se značajan višak električne energije, kazao je Kavarić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *