Admiral Markets: Finansijska tržišta u 2013. godini pokazala da je globalna kriza završila!

Dodajte komentar

Iako se na našim prostorima ne prestaje pisati o globalnoj finansijskoj krizi, kretanja na globalnim finansijskim tržištima u 2013. godini pokazuju da je kriza završila te da se idućih godina očekuje brži ekonomski rast nego je donedavno bio očekivan.

Cijena zlata, koja je dobar indikator zabrinutosti finansijskih tržišta, je u 2013. godini pala čak 27% te trenutno iznosi 1204 dolara po unci.

Cijene dionica, koje su s druge strane dobar indikator optimizma na tržištu, na većini berzi su značajno porasle. Američki SP500 indeks i njemački DAX, kojima je moguće trgovati putem Admiral Marketsa, u 2013. godini porasli su 29% i 24%, što je daleko veći rast od dugoročnog prosjeka.

I na valutnom tržištu se osjetila promjena raspoloženja po pitanju očekivanog ekonomskog rasta.

Euro je neočekivano, nakon slabljenja u prvoj polovini odine, značajno ojačao u drugoj polovini godine te sada kurs EUR/USD iznosi 1,3750 što je 4% iznad kursa na početku godine. U odnosu na mnoge druge valute euro je ojačao još i više, a najveći rast vrijednosti ostvario je u odnosu na japanski jen, čak 26% od početka godine.

Britanska funta je takođe imala dobru godinu. Nakon slabljenja na početku godine, snažnim jačanjem od 11% u drugom dijelu,kurs GBP/USD završava na 1,6480 što je 2,50% iznad kursa na početku godine.

Valute koje su najviše oslabile u 2013. godini su australijski dolar i japanski jen.

Australijski dolar, koji je godinama bio značajno precijenjen, kao što je bilo očekivano u 2013. godini je oslabio 15% a japanski jen, radi agresivnih mjera podsticanja ekonomskog rasta štampanjem novca, u odnosu na američki dolar oslabio je čak 22% a trenutni kurs USD/JPY iznosi 105,15. Slabljenje jena u odnosu na evropske valute bilo je još jače.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kakva kretanja na finansijskim tržištima očekivati u 2014. godini?

Ako ekonomski rast bude u skladu sa očekivanjem, dionice bi trebale nastaviti rasti, no rast vjerovatno neće biti pravolinijski. Nakon ogromnog rasta ove godine za očekivati je pad od možda 10-15% što će biti dobra prilika za otvaranje dugoročnih kupovnih naloga.

Zlato ima veću vjerovatnoću pada ili barem ostanka na približno istoj cijeni nego značajnijeg porasta.

Kada su u pitanju valute, najizgledniji scenarij je jačanje američkog dolara u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta, jer je stanje u američkoj ekonomiji sada osjetno bolje nego u većini ostalih ekonomija. Američka centralna banka je nedavno najavila da napokon završava sa masovnim štampanjem dolara kojim se podsticao ekonomski rast, a to znači da i centralna banka smatra da je ekonomija SAD-a dovoljno jako da raste bez dodatne pomoći.

Osim boljeg rasta nego u ostalim privredama, i monetarna politika SAD-a je povoljnija za američku valutu nego monetarna politika ostalih zemalja. SAD počinje zatezati monetarnu politiku a mnoge druge zemlje, kao što su Japan, Australija pa i Eurozona sprovode ili najavljuju popuštanje monetarne politike što će vjerovatno dovesti do dodatnog slabljenja japanskog jena i  australijskog dolara u odnosu na američki dolar te slabljenja trenutno značajno precijenjenog eura.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na stranicama Admiral Marketsa a današnju tehničku analizu valutnog para EUR/USD pogledajte na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *