Najveći ekonomski promašaji u 2013. godini: Bankrot KAP-a

Dodajte komentar

Godina na izmaku prema mišljenju poslanika crnogorskog parlamenta imala je mnogo ekonomskih promašaja.

Ipak, za člana skuopštinskog Odbora za ekonomiju,  budžet i finansije i poslanika Demokratske partije socijalista DPS  Zorana Jelića 2013. u ekonomskom smislu bila je usjesna.

„Po stabilizaciji javnih finansija i stabilnosti finansijskog sistema. Da je štednja građana Crne Gore i privrede porasla na preko dvije milijarde i 100 miliona što takođe ocjenjujem uspješnim“, kazao je on za Antenu M.

Uspjesnost ekonomije u 2013. godine, prema njegovim riječima, mjeri se i po naplati poreskog duga, kao i rezultatima u turizmu.

„Ali nijesam zadovoljan rastom stope nezaposlenosti mladih visokoškolaca pogotovo, i tome se u 2014. mora posvetiti više pažnje“, smatra on.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije SNP pak smatra da je pad garancija za Kombinat aluminijuma Podgorica bio najveći ekonomski problem u 2013.

„I to je uzrokovalo da sav višak sredstava koje je prikupljeno u budžetu od tih 100 miliona eura ne može da se utroši na bitnije pozicije kao npr. socijalna davanja i sredstva za tehnološke viškove itd“, isakao je on.

Međutim, Damjanović kaže da u 2014. godini ima mjesta optimizmu.

„Postupak tendera za gradnju termoelektrane II bloka u Pljevljima. SNP je zainteresovan da se u toku 2014. taj projetak počne realizovati te da Crna Gora nakon 30 godina uđe u gradnju novog energetskog izvora“, kazao je on.

Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta DF tvrdi da je promašaj opšta ekonomska politika, te da je danas čitava Crna Gora ili u stečaju ili u bankrotu.

Od svih crnogorskih većih preduzeća kao što su KAP, Željezara, Boksiti jedino što radi je Elektroprivreda.

„I to se plašim da neće ni ona dugo, s obzirom na to kakao se Vlada ponaša. Prema Elektroprivredi se duguje nešto oko 250 miliona eura. U infrastrukturu elektroenergetskog sistema se uopšte ne ulaže. Šta se lijepo desilo? Uopšte ne vidim, porezi rastu, dažbine razne“, istakao je on.

U prilog loše ekonomske politike, zaključuje Bulajić, svjedoči  bankrot  crnogorskog giganta KAP.

Izvor: CdM, Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *