Ponuda NLB-a za Addiko biće objavljena do 29. maja; Mogla bi iznositi oko 390 miliona eura

Dionicama Addiko Bank AG juče je na Bečkoj berzi trgovano uz blagu korekciju kursa po cijeni od 19,85 eura. Dionice su tokom dana skočile na 20,10 eura nakon što je u srijedu naveče Nova ljubljanska banka (NLB) objavila namjeru da objavi ponudu za sticanje “značajnog većinskog udjela” po cijeni od 20,00 eura po dionici.

Ova akvizicija bi, prema ljubljanskom listu Finance, koštala oko 390 miliona eura.

Addiko banka je saopštila da je “primila na znanje” namjeru preuzimanja i da je bila u kontaktu sa slovenačkom bankom i prije objave o namjeri davanja ponude za preuzimanje.

Obje banke posluju i na crnogorskom tržištu, pa bi eventualno sklapanje posla značilo dalju konsolidaciju. Prethodno je NLB pripojila Komercijalnu banku.

Kako se navodi na sajtu austrijske komisije za preuzimanje, ponuda NLB-a bi trebalo biti objavljena do 29. maja 2024, uz uslov mogućeg produženja roka.

“NLB je impresioniran razvojem sposobnosti Addiko Grupe kao specijalizovane banke za privatne klijente te mala i srednja preduzeća (SME). Vjerujemo da bi te sposobnosti korisno nadopunile NLB-ov univerzalni bankarski model, istakao je ovim povodom šef NLB-a Blaž Brodnjak u izjavi.

Akvizicija bi NLB Grupi omogućila veći opseg poslovanja u četiri zemlje u kojima je već prisutna (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), kao i pristup hrvatskom tržištu.

Na kraju poslovanja 15. maja 2024. NLB je imala tržišnu kapitalizaciju od 2,2 milijarde eura, prenosi Indikator.ba.

U međuvremenu je Agri Europe objavio najavljenu djelimičnu ponudu za Addiko. Ponuda se sastoji od 3.315.344 dionice, a Agri Europe trenutno drži 1.947.901 dionicu. Ponuđena cijena je 16,24 eura (cum dividenda). Razdoblje prihvatanja traje od 16. maja 2024. do 27. juna 2024. Kako je objavljeno, srpski Alta Pay takođe je osigurao dionice (30 odsto) u Addiku.

Podijeli ovaj članak