EU tržišta: Nastavljen rast indeksa uz nove rekordne nivoe DAX-a

Dodajte komentar

Nakon prazničnog predaha evropski berzanski indeksi u jučerašnjem su trgovanju ponovo ojačali, pri čemu je frankfurtski DAX indeks dosegao novi rekordan visok nivo.

Frankfurtski DAX u takvim je okolnostima porastao za 0,8 posto, na 9.565 bodova, a londonski Ftse indeks za 0,7 posto, na 6.740 bodova. Najveći je dobitnik bio pariški CAC, u plusu 1,03 posto, dosegnuvši 4.261 bod.

Indeks DAX od početka je godine tako ojačao 26 posto, što dijelom ističe činjenicu da je Njemačka motor ekonomskog oporavka eurozone, u kojoj je, prema nedavno objavljenim podacima, optimizam potrošača dosegnuo najviši nivo u posljednjih šest i po godina.

“Mi uvijek preferiramo kupovine dionica na njemačkom tržištu kadgod postoje razlozi za kupovinu dionica na evropskim tržištima, s obzirom da euro najviše radi u korist Njemačke”, kazao je Richard Edwards, čelnik kompanije za trgovanje i istraživanje HED Capital.

Napominje ipak da bi uzlet DAX-a uskoro mogao posustati pa predlaže smanjenje pozicija vezanih uz frankfurtski indeks ako se želi ostvariti dobit. “Budite vrlo oprezni s dugoročnim pozicijama u ovom slučaju i razmislite o vrlo skorom bilježenju dobiti”, dodao je.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveći dobitnici zabilježeni su u segmentu maloprodajnih lanaca nakon sezone božićne potrošnje, kada kompanije nastoje privući kupce sniženjima.

Od pojedinačnih dobitnika pritom se izdvaja španski Inditex, s rastom cijena dionica od 0,8 posto, te francuski Kering, čije su dionice ojačale 1,7 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei porastao je mršavih 0,03 posto, završivši ovonedjeljno trgovanje na 16.178 bodova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *