Protesti u Turskoj

Dodajte komentar

Turska policija je danas u Istanbulu upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rasturila hiljade demonstranata koji su protestovali protiv vladinih planova za urbanizaciju i korupcijskog skandala u vezi kojeg je uhapšen veliki broj ljudi, uključujući sinove nekoliko ministara .

Demonstranti su se okupili na gradskom trgu Kadikoj i apelovali za ostavku vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je osudio istragu o korupciji kao djelo „mračnih sila“ i obećao da će pronaći odgovorne.  On je time odgovorio na istragu koja obuhvata čistku u policijskim snagama, odnosno otpuštanje policajaca zbog saradnje sa istragom bez dozvole.

“Svako će znati svoje mjesto. Ko god se bude usudio da narušava sistem, podbada ili podmeće u ovoj zemlji, moraćemo da mu polomimo ruke”, rekao je Erdogan svojim pristalicama iz Partije pravde i razvoja (AKP), u pokrajini Giresun na Crnom moru, prenio je AFP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije sedam dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliskima Erdoganovoj vladi i smenile oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Erdogan je istragu nazvao “prljavom kampanjom” protiv njegove vlasti i doveo je u vezu sa ljetošnjim antivladinim protestima.

Juče je do suđenja oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbank.

Razvoj događaja u Turskoj razotkrio je duboki razdor između Erdogana i njegovog bivšeg saveznika Fetulaha Gulena, islamskog svještenika koji se nalazi u SAD, a ima veliki uticaj na tursku policiju i sudstvo.

Erdoganova pozicija nije direktno ugrožena, ali bi spor između njegove Partije pravde i razvoja i Gulenovog pokreta Hizmet mogao da doprinese rezultatu lokalnih izbora u martu.

Erdogan je još jednom optužio “međunarodne zavjerenike” i “prljave saveze” da pokušavaju da stvore haos u zemlji.

Presjednički izbori u Turskoj biće održani u avgustu 2014, a parlamentarni u 2015. godine.

Povodom lokalnih izbora, 30. marta, Erdogan je rekao: “Nacija će pobijediti 30. marta. Pobijediće demokratija. Bićemo sve jači dok god ostanemo ujedinjeni.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *