Na Balkanu najmanje nezaposlenih u Crnoj Gori i Albaniji, a najviše u BiH i na Kosovu

Dodajte komentar

Najviše nezaposlenih stanovnika na Balkanu imaju Bosna i Hercegovina i Kosovo, a najmanje Crna Gora i Albanija, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Zbog duboke ekonomske i finansijske krize i političke nestabilnosti većina zemalja regije Balkana od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bilježi vrlo spor ekonomski napredak i konstanto visoku stopu nezaposlenosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema istraživanju dopisnika Anadolije, najviše nezaposlenih stanovnika na Balkanu imaju Bosna i Hercegovina i Kosovo, a najmanje Crna Gora i Albanija.

Naime, u septembru ove godine u BiH je nezaposlenost iznosila 44,8 odsto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 lica, što pokazuje povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 44,2 odsto.

Slično kao i u BiH, prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku Kosova, u toj zemlji bez posla je 35,1 odsto stanovnika što je među najvećim procentima u Evropi.

Nakon ove dvije zemlje regije, najveća stopa nezaposlenosti zabilježena je u Makedoniji i Srbiji. Prema posljednjim statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku Makedonije, u toj zemlji stopa nezaposlenosti iznosi 28,8 odsto.

Prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje NSZ, trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 24,1 odsto i manja za 1,4 procentna poena u odnosu na decembar prošle godine.

S druge strane, najmanje nezaposlenih na području Balkana je u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje su posljednjih godina sprovedene značajne ekonomske i finansijske reforme koje su i privukle strane investicije.

Naime, prema posljednjim podacima Službe za zapošljavanje Albanije, stopa nezaposlenosti u toj zemlji u julu ove godine je iznosila 12,8 odsto, što je najniža stopa nezaposlenosti u regiji Balkana ali i na nivou evropskog prosjeka.

Nakon Albanije slijedi Crna Gora, gdje je, prema posljednjem izvještaju Zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenost za novembar ove godine povećana sa 14,51 na 14,78 odsto.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Hrvatskoj, koja je ove godine postala članica Evropske unije EU, nalazi se 17,2 odsto nezaposlenih radno sposobnih stanovnika.

Od ostalih zemalja iz šire regije Balkana, najmanja je nezaposlenost u Rumuniji i trenutno iznosi 7,5 odsto, nakon koje slijedi Mađarska sa 9,8 odsto, Turska 9,9 odsto, Slovenija 11,2 odsto, Bugarska 12,7 odsto i Slovačka sa 14,3 odsto.

Posmatrano na evropskom nivou, nezaposlenost je u oktobru ove godine u eurozoni blago smanjena, a u 28 članica EU-a ostala nepromijenjena u poređenju s prethodnim mjesecom.

Najnoviji podaci evropskog statističkog zavoda Eurostata su pokazali da stopa nezaposlenosti iznosi 12,1 odsto na nivou eurozone, a na nivou EU-a 10,9 odsto. Na godišnjem nivou broj nezaposlenih uvećan je za 512 hiljada u EU, a u eurozoni za 615 hiljada.

Prema podacima Eurostata, najnižu stopu nezaposlenosti u oktobru su zabilježile Austrija (4,8 odsto), Njemačka (5,2 odsto) i Luksemburg (5,9 odsto). Najvišu stopu nezaposlenosti imale su pak Grčka (27,3 odsto) i Španija (26,7 odsto).

Inače najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi ima Andora u kojoj se nalazi 2,9 odsto nezaposlenih, San Marino 3,1 odsto kao i Švajcarska i Norveška sa 3,4 odsto.

U svijetu

Od ostalih zemalja svijeta, prema posljednjim podacima, u Rusiji se nalazi 5,5 odsto nezaposlenih, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sedam odsto, Australiji 5,5, Kini četiri, Indiji 3,8, Japanu četiri, Velikoj Britaniji 7,7 odsto i Brazilu 5,2 odsto.

Posmatrano na globalnom nivou, zemlje u kojima je zabilježena najniža stopa nezaposlenosti su Katar sa 0,5 odsto, Tajland 0,6 odsto, Tonga 1,1, Papa Nova Gvijena 1,8 posto, Južna Koreja 2,9 kao i Vijetnam i Andora, Malezija tri odsto.

S druge strane, zemlje sa najvišom stopom nezaposlenosti su Zimbabve gdje ne radi 70 odsto stanovnika kao i u Turkmenistanu. Tadžikistan sa 60 odsto kao i Mozambik, Džibuti sa 59 odsto, Namibija 51,2 odsto, Senegal 48 odsto, Nepal sa 46 odsto, Lesoto sa 42,7 posto, Kenija sa 42 odsto, Afganistan sa 36 i Jemen sa 35 odsto zemlje su sa najvećim stopama nezaposlenosti u globalnim okvirima. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *