Moskva `mami` Ukrajinu zajmom

Dodajte komentar

Ukoliko Kijev zatraži, Moskva bi mogla da odobri zajam Ukrajini kojoj treba 17 milijardi dolara za isplaćivanje duga u 2014.

Situacija u Ukrajini je sada takva da bez zajma oni jednostavno neće uspjeti da održe ekonomsku stabilnost. Ne isključujem da, ako bude zahteva, kredit bude odobren, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika za ekonomska pitanja Andrej Belousov, javlja Reuters.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, koji je suočen sa svakodnevnim protestima otkako je prošlog mjeseca odbio da potpiše Sporazum sa Evropskom unijom, trebalo bi u utorak da posjeti Rusiju gdje će se sresti sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mada je ukrajinska vlada prije nekoliko dana saopštila da tokom posjete Janukoviča Rusiji neće biti govora o ulasku Ukrajine u Carinsku uniju Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, Ukrajinci, ipak strahuju da bi to toga moglo doći.

Sa druge strane, Bjelousov je rekao da bi do uzimanja kredita moglo da dođe tokom posjete predsjednika Ukrajine Moskvi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Povod za masovne proteste, koji su ušli u četvrtu nedjelju, bila je odluka Kijeva da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU. Zbog toga je opozicija optužila Janukovča da hoće da Ukrajinu “proda” Rusiji.

Istovremeno, predsjednik Vrhovne rade Vladimir Ribak uvjerava da Ukrajina ne mijenja svoj evropski put, ali, kako je rekao, neophodno je da Kijev sačuva partnerske odnose sa Ruskom Federacijom.

Odluku ukrajinskih vlasti da ne potpiše SSP sa EU, poslanik Partije regiona i sin ukrajinskog premijera Aleksej Azarov vidi kao ekonomsku, a ne samo političku.

Od kada je bivša premijerka Julija Timošenko sa Rusijom sklopila sporazum o isporuci gasa, Ukrajina plaća dvostruko više nego Austrija. Mi plaćamo šest milijardi eura godišnje, što je mnogo novca i donosi gubitke, objasnio je Azarov. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *