Hrvatska: U idućih godinu dana bez posla bi moglo ostati još 100.000 radnika

Dodajte komentar

Više od 97 hiljada radnika u Hrvatskoj u opasnosti je da u idućih godinu dana ostane bez posla.

Naime, prema Ključnim pokazateljima na tržištu rada (KILM) Međunarodne organizacije rada (MOR) mogućnost da će ostati bez posla unutar godinu dana visi nad glavom 7,2 posto zaposlenih u Hrvatskoj, piše Novi list. Nimalo optimistična procjena slika je trenutne ekonomske situacije u Hrvatskoj, ali i svih predviđanja ekonomskog rasta.

Iako i Vlada, i Evopska komisija, ali i Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđaju blagi oporavak hrvatske ekonomije u idućoj godini, kada je riječ o zapošljavanju još se neko vrijeme ne očekuju pomaci na tržištu. Nezaposlenost će, prema svim pokazateljima, i dalje ostati razmjerno visoka. Tako je MMF, ne primjer, u oktobru znatno korigirao svoja proljećna predviđanja te procjenjuje kako će stopa nezaposlenosti u idućoj godini biti na nivopu 16,1 posto. Ranije su prognozirali 14,7 posto. Poređenja radi, procjena MMF-a u proljeće kazivala je da će nivo nezaposlenosti u ovoj godini biti 14,7 posto da bi u jesenjoj korekciji stopu povećali na 16,6 posto. Riječ je o međunarodno uporednoj anketnoj stopi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od početka krize, uprkos stalnim porukama kako je u Hrvatskoj radno zakonodavstvo rigidno, ugašeno je 150 hiljada radnih mjesta, mahom u proizvodnji, ali i uslužnim djelatnostima. Nova radna mjesta teško se otvaraju i kada se pogledaju, a najviše radnika se otpušta u trgovini, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *