Barselona – Pariz za samo šest sati

Dodajte komentar

Nakon nekoliko mjeseci odlaganja, otvorena je prva direktna linija brze željeznice koja povezuje Barselonu i Pariz, prenose francuski mediji.

Zahvaljujući zajedničkoj investiciji francuskih i španskih željeznica otvorena je direktna linija između Barselone i Pariza. Dva brza TŽV voza će tu dionicu prelaziti za nešto manje od šest i po sati. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iako je putovanje skraćeno tek nekih 20-ak minuta u odnosu na dosadašnju željezničku vezu, putnici više neće morati da presjedaju, a putovanje će dodatno biti skraćeno na pet sati i 35 minuta kada bude otvorena nova dionica brzih pruga između Perpinjana i Nima u Francuskoj, što se očekuje 2017. godine. Pored toga, biće uvedene i dnevne linije koje će povezivati Barselonu sa Lionom, Tuluzom i Marseljom.

Karta za put od Barselone do Pariza (u jednom pravcu) može se naći već za 59 eura, a sudeći prema podacima francuskih željeznica da je do sada prodato već 30.000 karata na ovoj ruti, očekuje se da će linija biti veoma popularna. U francuskim željeznicama očekuju da će tokom 2014. prevesti čak milion putnika između Grada svetlosti i najvećeg grada Katalonije.

Otvaranje linije prvobitno je bilo planirano za prvu polovinu 2013, ali je došlo do pomijeranja rokova usled tehničih problema. Kako objašnjavaju u francuskim željeznicama, imali su velikih problema da svoje vozove prilagode španskoj pruzi, a sličan izazov imao je i njihov španski partner sa adaptacijom svojih vozova.

Izgradnja nove brze pruge od Barselone do Figuerasa, gradića u blizini francuske granice, koštala je 3,7 milijardi eura, dok su francuske željeznice investirale dodatnih pet do deset miliona dolara kako bi adaptirale svoje vozove za novu liniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *