Osniva se agencije za upravljanje morskim dobrom

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog zakona o morskom dobru koji predviđa osnivanje agenciju koja će se baviti njegovim upravljanjem. Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, cilj predloženih zakonskih rješenja je unaprjeđenje sveukupne valorizacije i generalne zaštite morskog dobra, uz obezbjeđenje slobodnog pristupa obali, plažama i kupalištima.

Navodi se da su Predlogom sveobuhvatno uređena pitanja koja se tiču morskog dobra, budući da je odgovarajuća pravna regulativa, preduslov za održivi razvoj, kotišćenje i upravljanje ovim vrijednim nacionalnim resursom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Radi upravljanja morskim dobrom, Vlada će osnovati agenciju. Pored ostalog, predviđeno je da se na djelovima morskog dobra ne može sticati pravo svojine, s tim da stvarna prava stečena do dana stupanja na snagu ovog zakona ostaju nepovrijeđena“, kazali su iz Vlade, prenosi portal rtcg.me.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini kojim se uređuje postupak utvrđivanja štete i neposredne opasnosti od njenog nastanka, primjena preventivnih mjera zaštite , kao i mjera remedijacije.

„Specifičnost ovog zakona je da se kao oštećeni subjekat posmatra životna sredina, odnosno zaštićene vrste, prirodna staništa, vode i zemljište, a propisano je da su pravna i fizička lica koja su prouzrokovala štetu ili neposrednu opasnost od štete dužna da ekosistem vrate u prvobitno stanje“, piše u saopštenju Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

„Promjene su uslovljene potrebom usaglašavanja sa inoviranim odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičlih lica, kojim su određene samostalne djelatnosti isključene iz paušalnog sistema oporezivanja i uključene u sistem oporezivanja prema stvarno ostvarenom prihodu. Takođe, predviđeno je i povećanje novčanih kazni za prekršaje koji se odnose na obračunavanje i uplatu doprinosa“, navodi se u saopštenju.

Vlada je, dodaje se, usvojila Informaciju o pripremi Pretpristupnog ekonomskog programa za Crnu Goru 2013–2016. godine, sa ciljem definisanja osnovnih odredbi ekonomske politike za narednu godinu.

„U raspravi je naglašena odlučnost Vlade u vođenju ekonomske politike usmjerene na implementaciju mjera koje treba da doprinesu dinamičnijem rastu privrede, smanjenju regionalnih razlika u pogledu stepena razvijenosti, novom zapošljavanju i pravednijoj socijalnoj politici, čiji glavni cilj je poboljšanje kvaliteta života građana“, piše u saopštenju.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme javne uprave za period od 2011. do 2013. godine, sa Planom za 2014. i 2015.godinu.

„Nastavak reformskog procesa treba da doprinese jačanju vladavine prava i institucionalnoj stabilnosti, funkcionalnosti i fleksibilnosti sistema javne uprave, kao i unapređenju poslovnog ambijenta, podizanjem nivoa kvaliteta javnih usluga i smanjenje administrativnih opterećenja“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *