Svjetska banka: Šest država Jugoistočne Europe izašlo je iz recesije

Dodajte komentar

Šest balkanskih ekonomija sporo se oporavlja, a pritiskaju ih i visoki troškovi zaduživanja zbog mogućnosti da SAD zaoštri monetarnu politiku i zbog toga što zapadnoevropske banke matice smanjuju ulaganja u regiju, navodi se novom polugodišnjem izvještaju Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju, prenosi Bloomberg.

Potencijalni brzi rast kamatnih stopa predstavlja „rizik neurednih prilagođavanja“, a iznenadno zaustavljanje dotoka kapitala moglo bi učiniti ranjivijima zemlje tržišta u nastajanju, uključujući Jugoistočnu Evropu, navodi Svjetska banka u novom izvještajću.

Prinosi na dug zemalja tržišta u nastajanju, kao i prinosi na dug razvijenih zemalja,  rastu od maja, kada je predsjednik Feda Ben Bernanke najavio da bi američka centralna banka mogla početi smanjivati podsticajne mjere monetarne mjere,odnosno smanjiti iznos otkupa državnih i hipotekarnih obveznica od 85 milijardi dolara mjesečno kojim na finansijska tržišta ubrizgava svjež, jeftin novac. Svjetska banka procjenjuje da će se trend rasta nastaviti.

“Prinos na američke obveznice vjerovatno će porasti  za dodatnih 200-220 baznih bodova, dok će prinosi na obveznice razvijenih zemalja srednjoročno u prosjeku rasti za 300-350 baznih bodova“, navodi se u izvještaju. Nestabilnije ekonomije moraće plaćati još više.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Al Jazeera Balkans iz izvještaja ističe kako je šest država Jugoistočne Evrope u prvoj polovini 2013. izašlo je iz recesije, prije svega zahvaljujući rastu izvoza roba i električne energije u posmatranom razdoblju.

Osim ekonomskog oporavka država eurozone, oporavku zemalja regije Jugoistočne Evrope pogodovao je značajan rast poljoprivredne proizvodnje te slabljenje inflatornog pritiska.

Kao pozitivan primjer u izvještaju se ističe Srbija, u kojoj se povećanje izvoza temelji na automobilima koji se sklapaju u Srbiji, što je direktan rezultat stranih investicija.

U prvom polugodištu ove godine prosječan rast BDP-a na nivou regiji iznosi 1,8 posto, naprema lanjskom padu od 0,7 posto. Svjetska banka očekuje da će u idućoj godini BDP  na razini regije u prosjeku porasti za 1,8 posto, kao i ove godine.  Rast je ograničen “slabom domaćom potražnjom, upitnom održivosti izvoza zbog smanjene izvozne baze i problematične konkuretnosti te značajnim  vanjskim rizicima“, navodi se u izvještaju. Situaciju dodatno otežavaju visoka nezaposlenost i niska kupovna moć stanovništva koji slabe domaću potražnju, rast problematičnih zajmova i otežani uslovi kreditiranja.

Iako stopa nezaposlenosti u nekim državama postupno pada, u cijeloj regiji u prvoj polovini ove godine prosječna nezaposlenost iznosila je oko 24 posto.

Evropske banke koje posluju u regiji nastavile su s povlačenjem kapitala iz regije, a neke od njih, poput austrijske Hypo Alpe Adria Bank Internationala, slovenačke Nove ljubljanske banke i National Bank of Greece mogle bi se pod pritiskom vlastitih problema potpuno povući iz regije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *