Ljubljanska berza zaustavila trgovanje akcijama pet banaka

Dodajte komentar

Ljubljanska berza je prošle nedjelje privremeno obustavila trgovanje vrijednosnim papirima više banaka na organizovanom tržištu hartijama od vrijednosti.

Kako je u saopštenju za javnost navela Ljubljanska bErza, zbog zaštite investitora zaustavlja se do daljeg trgovanje dionicama i obveznicama Abanke, Factor banke, Probanke, Nove Ljubljanske banke NLB i Nove kreditne banke Maribor NKBM. Do takve je odluke, navodi se u saopštenju, došlo zbog ocjene da “nisu ispunjeni svi uslovi za pošteno, sređeno i efikasno” trgovanje vrijednosnim papirima pomenutih banaka.

“Pri tome je Ljubljanska berza procijenila da nisu osigurane ključne informacije koje bi prosječnom investitoru omogućile prihvatanje informiranih investicijskih odluka u vezi sa spomenutim hartijama, čime su se stekli uslovi za zaštitu interesa ulagača”, objavila je Ljubljanska berza na svojim internet stranicama u ponedjeljak.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Faktor banka i Probanka u septembru su, odlukom vlade i centralne banke, otišle u tzv. kontrolisanu likvidaciju, uz državne garancije za štediše, ali ne i za dioničare. Ostale banke čekaju rezultat stresnih testova i nezavisne revizije koja će pokazati koliko su njihovi bilansi opterećeni lošim kreditima i s koliko ih sredstava treba dokapitalizovati. Najkasniji rok za objavu rezultata testova i revizije je petak, 13. decembar.

Delo: Slovenačkim bankama treba 4,2 mlrd eura

U srijedu ili četvrtak biće objavljeni rezultati stresnih testova u slovenačkim bankama, a po neslužbenim podacima oni su pokazali da banke trebaju dokapitalizaciju u visini oko 4,2 milijarde eura, piše ljubljansko “Delo” u današnjem broju.

Prema više izvora, pa i onima koji su blizu Evropskoj uniji, “rupa” u bilansima slovenačkih banaka koju su otkrili testovi iznosi oko 4,2 milijarde eura i niža je od najpesimističkijih najava, a država je za dokapitalizaciju banaka spremna osigurati sredstva do visine 4,7 milijardi eura, navodi vodeći slovenački list.

Reviziju su sprovodili predstavnici revizorskih kompanija Deloitte, Ernst&Young i Oliver Wyman, a uz Novu Ljubljansku banku (NLB), Novu Kreditnu banku Maribor (NKBM) i Abanku, koje su u državnom vlasništvu, pregledali su bilanse još pet banaka: Hypo Alpe Adria, Raifeissen i UniCredit Slovenija, te Banke Celje i Gorenjske banke.

Slovenačka vlada i centralna banka dobro su se pripremile za “Dan D” slovenačkog bankarskog sistema i paralelno s objavom rezultata objaviće precizan i detaljan program aktivnosti za sanaciju svake pojedine banke za koju se pokaže da nema adekvatan nivo kapitala. Odmah nakon objave rezultata trebao bi početi, uz saglasnost Evropske komisije, i proces prenosa loših kredita s pojedinih banaka na tzv. “lošu banku”.

Od izuzetnog je značaja da se u izjavi naglasi da je Evropska komisija saglasna s programom, jer bi bilo slabo da se post festum pokaže suprotno, rekao je za “Delo” finansijski stručnjak i predsjednik poslovnog udruženja slovenačkih banaka France Arhar. Vlada i centralna banka navest će visinu otkrivenih loših kredita u bilansima banaka te način kako će “rupa” biti popunjena svježim kapitalom, pri čemu će vlada osigurati svježa gotovinska sredstva i jamstva kako bi se banke ponovo mogle zaduživati na finansijskom tržištu. Centralna banka više je puta odlučno naglasila da će, bez obzira na rezultate testova, banke normalno poslovati, a potpuno su sigurni i svi depoziti pojedinaca do visine 100.000 eura. (Bankamgazine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *