Vlada Islanda otpisuje građanima stambene kredite i ukida porez!

Dodajte komentar

Želeći da ubrza oporavak nakon kolapsa nacionalne ekonomije 2008., ostrvska državica Island namjerava da otpiše građanima hipotekarne dugove i oslobodi ih poreza na tri godine. Plan je da se otpiše 24.000 eura po domaćinstvu koje ima kreditno stambeno zaduženje.

U toj zemlji od samo 320 hiljada stanovnika problematične hipoteke, piše Bloomberg, iznose čak 1,25 milijardi dolara i utiču na inflaciju domaće valute kronura (krune). Ukupna vrijednost islandske ekonomije procjenjuje se na 14 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Više od polovine otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati da vrate, a ostatak iznosa je izuzeće od poreza za građane u iduće tri godine.

Aktualni islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson dobio je je izbor upravo na tom obećanju: da će osloboditi domaćinstva dugova.

‘Državna riznica mora u ovoj akciji da služi kao posrednik u finansiranju i sprovođenju mjera. (…) Ukupne posljedice za Riznicu ne bi trebalo da budu značajne u razdoblju 2014-2017. godine’, stoji u izvještaju islandske vlade.

Novac za ovu mjeru steći će se povećanjem poreza na finansijske institucije, uključujući i tri islandske banke. Te banke su inače od 2008. naovamo oprostile građanima oko dvije milijarde dolara dugova. To je 14 posto islandskog BDP-a, odnosno najviše na svijetu. Tportal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *