Hrvatska od 2014. nadzire prihode

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i Poreska uprava Hrvatske bilježiće elektronski sve finansijske transakcije, pa će znati i koliko svaki građanin zarađuje.

Putem novog sistema jedinstvenog elektronskog obrasca, Ministarstvo finansija i Poreska uprava Hrvatske znaće koliko svaki građanin zarađuje, kao i koliko je svako oporeziv. Sve finansijske transakcije biće zabilježene na serverima, piše portal Dnevnik.hr.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Na našim serverima prikupljaće se podaci o svim oporezivim i neoporezivim primanjima za sve zaposlene, penzionere i primaoce drugih dohodaka”, kaže rukovodilac projekta Katarina Veber.

Umjesto dosadašnjih šest, država uvodi jedan elektronski obrazac koji će sadržati dohodak od nesamostalnog rada, imovinskih prava, kapital, osiguranja i druge prihode.

U novom poreskom obrascu biće upisane i dnevnice za službena putovanja, ali i desetak drugih neoporezivih isplata, poput porodičnih penzija koje ostvaruju djeca posle smrti roditelja, državne nagrade, socijalne pomoći, stipendije, naknade štete od posljedica nesreće.

“Neoporezivi dio ostaje neoporeziv i nemamo namjeru da to dodatno oporezujemo, ali želimo da imamo jasnu sliku koliko je toga u državi”, izjavio je ministar rada Mirando Mrsić. b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *