"Šel" traži naftu u BiH

Dodajte komentar

Kompanija “Šel” dobiće koncesiju za istraživanje nafte na području Bosne i Hercegovine.

U taj projekt spremna je da investira 700 miliona dolara, potvrdio je ministar industrije i energetike Federacije BiH Eldar Trhulj.

“Potpisivanje (konačnog) ugovora moglo bi uslijediti najvjerovatnije već krajem 2014. godine”, rekao je Trhulj, najavljujući početak pregovora o dodjeli koncesije za februar, prenio je danas regionalni portal SEEbiz.

Odmah po potpisivanju Ugovora očekuje se početak rada na bušotinama, dodao je, napominjući da vlasti FBiH planiraju da potpišu ugovor o eksploataciji nafte sa “Šelom” na 25 godina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naftni gigant je FBiH u septembru poslao pismo u kojemu je izrazio interes za pregovore o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte, naznačivši da su posebno zainteresovani za područje Dinarida.

Istraživanja bi se provodila na potezu od sjeverozapada BiH preko Bihaća, Drvara ka Mostaru, pa u pravcu Metkovića.

Pretpostavlja se da se zalihe nafte na području Dinarida, koje prelaze i granicu s Hrvatskom, kriju na dubini između četiri i osam hiljada metara.

Da bi se otkrilo jedno nalazište treba napraviti barem tri bušotine, a za svaku od njih treba izdvojiti po 75.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *