Novčana masa Japana najveća u istoriji zemlje

Dodajte komentar

Novčana masa Japana porasla je krajem novembra 2013. godine na najviši nivou u istoriji zemlje i premašila je 191,6 biliona jena (oko 1,9 biliona dolara), saopštila je centralna Banka Japana.

Banka sprovodi agresivnu politiku pumpanja finansijskih sredstava u ekonomiju u cilju stimulisanja privrede, preneo je Itar tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pod masom se podrazumijeva novac u opticaju i na tekućim računima privatnih finansijskih kompanija u centralnoj banci. Pumpanje novca u privredu ostvaruje se kupovinom državnih obveznica i drugih hartija od vrijednosti.

Na taj način centralna banka nastoji da dovede inflaciju u zemlji na nivo od dva odsto godišnje, što bi trebalo da oživi privredu, da podsticaj za rast investicija i prihoda stanovništva.

Tokom dvije posljednje decenije glavni problem japanske ekonomije je bila deflacija, što je dovelo do ograničenja proizvodnje i tražnje.

Da bi se borila protiv takve tendencije, japanska centralna banka je u aprilu ove godine donijela odluku da za dvije godine udvostruči novčanu masu u zemlji. Za dostizanje tog cilja banka namjerava da svake godine upumpa u privredu po 60 do 70 biliona jena (više od 600 do 700 milijardi dolara). Do kraja naredne godine novčana masa Japana bi trebalo da bude na nivou od 270 biliona jena (2,7 biliona dolara).

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li će ta ogromna finansijska sredstava uspjeti da se preliju u privatne investicije koje će dovesti do rasta privrede i povećanje prihoda građana. Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *