Guverner MNB: Ren da da ostavku

Dodajte komentar

Guverner mađarske centralne banke (MNB) Đerđ Matolči pozvao je evropskog komesara za ekonomske poslove Olija Rena da podnese ostavku.

Matolči je naveo da je politika štednje, umjesto investicija za jačanje eurozone, bila greška i da rizikuje izazivanje deflacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Matolči, bivši ministar ekonomije koji je na čelo MNB došao u martu, navodi da je eurozoni potrebna “kejnzijanska” promjena pravca, aludirajući na veću javnu potrošnju, prenosi agencija Frans pre.

Iako Mađarska nije članica eurozone, njena ekonomija umnogome zavisi od susjednih zemalja EU koje su u monetarnoj uniji.

MNB je ove nedelje snizila ključnu kamatnu stopu 16. put zaredom, za 20 baznih poena na 3,4 odsto, u pokušaju da podstakne privredni rast. Inflacija je u oktobru usporila na 40-godišnji minimum od 0,9 odsto, iznenadivši analitičare koji su prognozirali stopu od oko 1,3 odsto.

Evropska centralna banka je uspjela da spriječi kolaps eurozone, ali je ne može vratiti na put rasta monetarnim mjerama, za to su potrebne fiskalne mjere, navodi Matolči, upozoravajući da je deflacija opasnija od inflacije i da Evropi prijeti duga stagnacija, kakva je zabilježena u Japanu.

“Štednja često vodi nemirima i padu vlada, sprječavajući strukturne reforme neophodne za održiv privredni rast”, zaključio je on.

b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *