Samsung zbog iPhone plaća 290 miliona dolara

Dodajte komentar

Porota suda u Kaliforniji naložila je kompaniji Samsung da plati Apple 290 miliona dolara zbog kopiranja karakteristika iPhone-a.

Samsung i Apple su najveći proizvođači pametnih telefona i vode bitku za liderstvo na tržišu pametnih telefona koje vrijedi 300 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Presuda se tiče 13 starijih Samsungovih uređaja za koje je prethodna porota ustanovila da se nalaze među 26 proizvoda te južnokorejske kompanije koji su povrijedili prava Apple patenata.

Prethodna porota naložila je da se Appleu plati 1,05 milijardi dolara, ali je sudija Lucy Koh naložila novo suđenje i odbacila dio naknade štete pošto je zaključila da je porota pogrešno izračunala ono što posjeduje Samsung.

Samsung je uložio žalbu na tu presudu, a očekuje se da se ponovo žali. Novo suđenje je zakazano za mart zbog tvrdnji Apple da su novi uređaji Samsunga takođe kopirali Apple tehnologiju.

Apple pred sudovima, arbitražama i regulatornim tijelima širom svijeta tvrdi da Samsungovi telefoni s androidima kopiraju najbitnije osobine iPhonea. Južnokorejska kompanija u svojim tužbama navodi da Apple patenti nisu valjani i da je ta američka kompanija kopirala Samsunogvu tehnologiju.

Advokat Samsunga William Price rekao je da je Apple loše konstruisao tužbu za kršenje patenata, između ostalog, pozivajući se na pravugaoni oblik pametnih telefona.

“Apple ne posjeduje lijepo i seksi”, rekao je Price pred porotom u San Hoseu.

Sudski proces u San Hoseu je bio posebno napet. Sudnica se nalazi na 15 minuta vožnje od sjedišta Applea i nekoliko kandidata za porotnike su odbačeni zbog svojih veza s tom kompanijom.

Južnokorejska kompanija je dva puta pokušala da spriječi suđenje optužujući Apple, između ostalog, da je pokušao da zapali patriotske strasti pozivanjem porotnika da zaštite američke kompanije od konkurencije iz inostranstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *