Dow Jones i S&P na novim rekordima

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P indeks skočili na nove najviše nivoe u istoriji jer ulagači vjeruju da će Janet Yellen, koja bi uskoro trebala postati predsjednicom Feda, najaviti nastavak labave monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 70 bodova, ili 0,45 odsto, na 15.821 bod, dok je S&P 500 porastao 0,81 odsto, na 1.782 boda, a Nasdaq indeks 1,16 odsto, na 3.965 bodova.

Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednicu Feda, odgovaraće u četvrtak na pitanja zastupnika u bankarskom odboru Senata, a mediji pišu kako u njenim bilješkama stoji da centralna banka ima još posla kako bi pomogla ekonomiji i tržištu rada.

Yellen je i dosad zagovarala popustljivu monetarnu politiku sve dok se nezaposlenost znatno ne smanji, stoga se ulagači nadaju da će Fed pod njenim vođstvom još neko vrijeme zadržati monetarne podsticaje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Njene bilješke mogle bi značiti da će Fed nastaviti voditi politiku jeftinog novca duže nego što se mislilo, pa je tržište na to pozitivno reagovalo“, kaže Alan Lancz, predsjednik kompanije Alan B. Lancz & Associates.

Fedovi programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo predstavljaju osnovnu polugu rasta cijena akcija, pa se ulagači plaže da bi smanjenjem tih podsticajnih mjera tržište izgubilo podršku.

Ulagače su juče ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Macy’sa, pa je cijena akcija tog trgovačkog lanca skočila više od 9 odsto.

Poskupile su i akcije drugih trgovačkih lanaca, kao što su Wal-Mart i Home Depot, jer bi dobri rezultati Macy’sa mogli značiti da potrošnja stanovništva jača uoči prazničke potrošačke groznice.

„Macy’s je oduševio rezultatima i pozitivno uticao na cijeli sektor. Većina analitičara nije puno očekivala od predstojeće prazničke potrošnje, no mislim da ih je Macy’s natjerao na reviziju prognoza“, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Na evropskim su berzama, pak, cijene akcija juče pale. Londonski FTSE oslabio je 1,44 odsto, na 6.630 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 odsto, na 9.054 bodova, a pariški CAC 0,56 odsto, na 4.239 bodova.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *