SAD dobile novu najvišu zgradu

Dodajte komentar

Novi Svjetski trgovinski centar (One World Trade Center) u Njujorku srušio je kulu Vilis iz Čikaga sa trona najviše zgrade u SAD.

Ovako je glasala međunarodna komisija arhitekata, presudivši da se igla na vrhu nebodera može računati u njegovu ukupnu visinu.

Komitet Savjeta za visoke zgrade i urbane sredine navodi da igla nije antena već vrh koji je sastavni dio zgrade, prenosi agencija AP.

Igla visine 124 metra bila je više nego dovoljna da Čikago postavi na drugo mjesto gradova sa najvišim zgradama. Sa iglom, Novi STC visok je 1.776 stopa (541 metar), što simbolizuje godinu osnivanja SAD. Bez igle, zgrada je visoka 1.368 stopa (417 metara), što je niže od 1.451 stope (442 metra), koliko je visoka kula Vilis.

Visina novog STC ima i simboliku, jer je ona identična visini prvobitnog STC-a srušenog u terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Novi STC još je u izgradnji i njegovo otvaranje očekuje se iduće godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema trenutnim kriterijumima Savjeta za visoke zgrade i urbane sredine, zašiljeni vrhovi koji su integralni dio estetskog dizajna zgrade računaju se u njenu ukupnu visinu, dok se antene koje mogu biti uklonjene ne računaju.

 Arhitekta i portparol Saveta Danijel Safarik navodi da će se možda razmatrati promjena visinskih kriterijuma, a taj potez imao bi široke implikacije koje bi dovele do promjena na listi najviših zgrada u svijetu.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *