Intesa Sanpaolo: Rezervacije za nenaplative kredite pritisnule dobit

Dodajte komentar

Neto dobit Intese Sanpaolo, najveće italijanske banke u segmentu poslovanja s građanima, prepolovljena je u trećem tromjesečju zbog viših rezervacija za nenaplative kredite.

Banka je tako u razdoblju od jula do septembra poslovala s neto dobiti od 218 miliona eura, u odnosu na 414 miliona eura koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine.

Ponovo su u trećem tromjesečju povećali rezervacije za gubitke po nenaplativim kreditima, za 22,5 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,47 milijardi eura.

U Intesi ističu da su usvojili “posebno rigoroznu i konzervativnu politiku uoči predstojeće analize kvaliteta imovine i provjere otpornosti evropskih banaka na moguće nepovoljne uslove poslovanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Priliv novih nenaplativih kredita stagnirao je u trećem tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je iznosio 3,7 milijardi eura.

U banci očekuju da će troškovi kredita ostati visoki u četvrtom tromjesečju. U razdoblju od jula od septembra neto prihodi od kamata pali su za 12,3 posto i iznosili su 2,031 milijardu eura.

Svijetla tačka bili su neto prihodi od naknada i provizija, koji su uvećani 11,3 posto, na 1,48 milijardi eura.

Iz banke su takođe saopštili da je udio najkvalitetnijeg kapitala prema standardima Basela III na kraju septembra iznosio 11,2 posto, što znači da je osjetno iznad minimalno osam posto koliko određuje Evropska centralna banka.

Novi izvršni direktor Intese Carlo Messina naglasio je da će isplata dividendi za tekuću godinu zavisiti o “situaciji u vanjskom i regulatornom okruženju”. (seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *