Dow Jones dosegao novi rekord

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks dosegao nov rekordni nivo, no trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije dok ne bude jasnije kada će američka centralna banka početi smanjivati podsticajne monetarne mjere.

Dow Jones indeks porastao je 21 bod, ili 0,14 posto, na 15.783 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 1.771 bod, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 3.919 bodova.

Novi rekord Dow Jonesa ostvaren je uz mršav obiam trgovanja jer juče zbog Dana sjećanja nisu radile državne službe i tržište obveznica.

Uz to, ulagači su oprezni jer su bolji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti, objavljeni u petak, naveli mnoge na zaključak da bi Fed mogao smanjiti podsticajne monetarne programe prije marta iduće godine.

„U fokusu je ponovno Fed. Čini se da bi smanjenje podsticaja moglo uslijediti prije nego što se očekivalo, ne u martu, nego već u decembru“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fedovi programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno podržavaju rast privrede i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. Ponajviše zahvaljujući tome, S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 24 posto.

No, pitanje je ima li još prostora za rast cijena dionica. Rast američke ekonomije posljednjih se mjeseci ubrzava, no poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni. Stoga mnogi analitičari očekuju korekciju cijena dionica prije kraja godine, posebno ako Fed već u decembru smanji podsticajne programe.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo oko 4,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,6 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,30 posto, na 6.728 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 9.107 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 4.290 bodova. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *