Stigli papiri za aferu Telekom

Dodajte komentar

Vrhovnom državnom tužilaštvu VDT stigao je dio dokumentacije o istrazi protiv tri bivša direktora Mađar Telekoma koje američke vlasti optužuju da su sa 7,35 miliona eura podmitili najmanje dvojicu vladinih zvaničnika Crne Gore, ali i “sestru najvišeg zvaničnika Vlade koja se bavi advokaturom”, saznaju Vijesti.

Taj materijal se trenutno prevodi na crnogorski jezik.

Dokumentacija je u VDT stigla kroz međunarodnu pravnu pomoć, na osnovu zamolnice koju je tužilaštvo poslalo američkim državnim institucijama koje protiv nekadašnjih menadžera vode postupak pred Okružnim sudom u Njujorku.

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Vijestima nijesu mogli potvrditi, ali ni demantovati da je crnogorskom tužilaštvu do sada preko njih dostavljena cijela ili dio tražene dokumentacije.

Oni su ocijenili da zahtjev koji su crnogorske vlasti poslale SAD-u u vezi sa slučajem Telekom širok i zahtijeva značajnu količinu informacija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Američko Ministarstvo pravde nastavlja da radi sa crnogorskim vlastima na tom zahtjevu. Za sva detaljnija pitanja u vezi sa statusom zahtjeva, uključući i to koju vrstu dokumenata su crnogorske vlasti tražile i da li su i kako dokumenta dostavljena, upućujemo vas na Vrhovno državno tužilašvo Crne Gore”, naveli su iz ambasade SAD-a.

U traženoj dokumentaciji trebalo bi da se nalaze dokazi za navode da su bivši čelnici Mađar Telekoma, preko četiri lažna konsultantska ugovora, podmitili više zvaničnika Vlade Crne Gore, ali i “sestru najvišeg zvaničnika Vlade koja se bavi advokaturom” nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Zbog sumnje da su počinili to krivično djelo, uz slično i u Makedoniji, Elek Štraub, Tomaš Marvai i Andraš Balog čekaju suđenje u Njujorku, po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC). U toj instituciji tvrde da su lažnim konsultantskim ugovorima, koji su skriveni kroz finansijske izvještaje Mađar Telekoma u momentu kada su se njegove akcije kotirale na njujorškoj berzi, obmanuti investitori na tom tržištu te da je kompanija prekršila američki zakon o antikorupcijskom ponašanju u ino transtvu.

Parnica protiv di rektora pokrenuta je u de embru 2011. godine kada je SEC sa Dojče i Mađar Telekomom ugovorom o paravnanju završio istragu protiv kompanija. One su tada platile 95 miliona dolara, da ne bi išli na suđenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *