Od jutros blokiran izvoz aluminijuma

Dodajte komentar

Izvoz alumijuma iz Kombinata, od 7 sati je blokiran. Bivši radnici KAP-a, koji su stekli pravo na penziju a žele i otpremnine, poručuje da kapiju fabrike neće da napuste dok im ne budu ispunjeni zahtjevi, javlja Radio AntenaM, prenosi Portal Analitika.

«Blokada će trajati neprekidno do ispunjenja naših zahtjeva. Biće organizovane smjene tako da će kapije uvijek biti blokirane i tako ćemo istrajati u našim zahtjevima», poručuje Radovan Tošković, predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju.Bivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji su stekli pravo na penziju, najavili su ovu blokadu ukoliko se ne riješi pitanje njihovih otpremnina.

On je dodao da namjera radnika koji su stekli pravo na penziju nije gašenje KAP-a, ali i da ih ne interesuju upozorenja o eventualnoj šeteti koju bi blokada mogla prouzrokovati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

»Šta god da uradimo, ne možemo napraviti gore nego što već jeste«, rekao je Tošković i dodao da radnici neće blokirati dopremanje sirovina, već samo izvoz aluminijuma.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, upozorio je da bi najavljena blokada izvoza aluminijuma, dopremanja sirovina i otpremanja gotove robe iz fabrike, mogla onemogućiti normalan proces proizvodnje, što će za posljedicu imati štete za kompaniju i povjerioce.

On je kazao da je članove pregovaračkih timova zamolio da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati štetu i objasnio im da bi postojala realna odgovornost za njenu nadoknadu, koju ne bi mogli izbjeći oni koji su je izazvali.

Radnici su blokadom izvoza aluminijuma zaprijetili zbog tvrdnje šefa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojše Dožića, da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera, iako se tako dogovorio sa njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.
Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Šef menadžerskog tima Nebojša Dožić, bio je jasan. Na spisku za otpremnine, neće biti penzionera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *