Wall Street: S&P 500 indeks doseže novi rekordni nivo?

Dodajte komentar

Američki su terminski indeksi u plusu uoči početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu, pa bi S&P 500 indeks mogao dosegnuti novi najviši nivo u istoriji.

Dow Jones terminski indeks bio je oko 13,30 sati u plusu 45, a Nasdaq 9,75 bodova.

S&P terminski indeks ojačao je 2,4 boda i iznad je fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U petak je S&P 500 indeks dosegnuo rekordni nivo, zahvaljujući uvjerenju ulagača da američka centralna banka neće smanjivati podsticajne monetarne mjere do marta iduće godine, dok se u Kongresu ne postigne trajni dogovor o budžetu i povećanju nivoa zaduživanja države.

Podsticajno na ulagače utiče i solidna sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Dosad je gotovo polovina firmi iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila o poslovnim rezultatima, pri čemu ih je većina ostvarila veću dobit nego što se očekivalo. No, očekivanja su vrlo niska, pa im to i nije veći problem.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Danas će, među ostalim, poslovne izvještaje objaviti tehnološki div Apple, no tek nakon zatvaranja tržišta.

Na evropskim se berzama danas trguje oprezno. Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su oko 13,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto, dok je frankfurtski DAX bio u blagom plusu, prenosi Poslovni.hr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *