Admiral Markets: Euro ne prestaje jačati!

Dodajte komentar

Prošle sedmice euro je nastavio jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3808 što je najviši kurs zadnje dvije godine. U odnosu na neke druge valute euro je jačao još i više, npr. kurs eura u odnosu na japanski jen je najviši u zadnje 4 godine što će vrlo brzo početi loše uticati na ekonomiju Eurozone jer jaka valuta smanjuje izvoz a povećava uvoz. Za sada je izvoz Eurozone još uvijek veći od uvoza, no za to je najvećim dijelom zaslužna Njemačka, dok većina ostalih članica Eurozone mnogo više uvozi nego izvozi a ovako jak euro još više pogoršava situaciju.

Prije nekoliko dana je francuski ministar ekonomije pozvao Evropsku Centralnu Banku da oslabi euro i iznio procjene da bi 10% slabiji euro samo u Francuskoj donio 120.000 radnih mjesta i smanjio deficit za 12 milijardi eura, a 20% slabiji euro donio bi 300.000 novih radnih mjesta te još više smanjio deficit.

I mnoge banke upozoravaju da se euro sada približio vrijednosti od prije finansijske krize, kada je privredni rast iznosio blizu 5% godišnje i kada je ECB dizao kamatne stope. Sada je ekonomski rast jako slab, manji od 1%, ECB drži kamatne stope jako nisko i najavljuje da će ih još sniziti ako bude potrebno, a nezaposlenost na nivou cijele Eurozone je na rekordno visokom nivou. Radi toga, euro će teško dugo ostati na ovako visokom nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove sedmice u Evropi nema najavljenih vijesti koje bi mogle naglo promijeniti vrijednost eura, a iz SAD-a dolaze podaci sa tržišta nekretnina i maloprodaje, te podaci o nezaposlenosti. Uz to, u četvrtak će se održati sastanak guvernera Federalnih rezervi, no ne očekuju nikakve promjene niti promjena stajališta o stanju u ekonomiji.

Popis i raspored svih najavljenih vijesti pratiti je moguće u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

U kojem smjeru će se kretati kursevi valuta idućih sedmica i mjeseci?

I dalje smatram je jačanje eura samo privremeno, te je samo pitanje vremena kada će se trend okrenuti. Pri ovako visokoj vrijednosti eura i ovako niskoj vrijednosti dolara ponestaje onih koji su spremni prodavati dolare i kupovati eure te dodatno dizati kurs EUR/USD. Idućih nekoliko sedmica najvjerojatnije će doći do predaha pri rastućem trendu te će euro oslabiti 1-2%.

Ukoliko nakon toga prestanu dolaziti loše vijesti iz SAD-a a pojavi se bilo kakva loša vijest iz Evrope, moglo bi doći do okreta trenda i dugoročnijeg jačanja dolara koji bi lako mogao pasti na ili ispod 1,30 kada FED najavi završetak programa štampanja dolara, a to će se gotovo sigurno dogoditi prije idućeg ljeta.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Za Bankar.me
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *