Država preuzima Marinu Bar

Dodajte komentar

Država će raskinuti ugovor o privatizaciji barske Marine, koja je krajem 2009. godine prodata litvansko – letonskom konzorcijumu, zbog nepoštovanja ugovora, odlučio je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Vladin Savjet je poništio juče četvrti tender za privatizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP) i zadužio komisiju da objavi novi.

Sekretar Savjeta Aleksandar Tičić kazao je da je to odlučeno jer konzorcijum firmi Primat, Partner kompani i Jaz express ni u produženim rokovima nije uplatio 7,1 miliona eura za akcije NDKP-a.

Usvojen je predlog Ministarstva pomorstva o jednostranom raskidu ugovora sa Latvijas Krajbankom i SIA Multikapitals koje nijesu poštovale investicioni program za Marinu Bar i uložile 11,5 miliona. Konzorcijum je vlasnik 54,4 odsto akcija, koje je kupio za 2,2 miliona.

Tičić je rekao da su nakon privatizacije nastali problemi, blokiran je račun Marine i, što je najznačajnije, u Letoniji je otvoren postupak likividacije Latvijas Krajbanke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Banka je 16. aprila tražila odobrenje za prodaju akcija novom vlasniku. SIA Multikapitals je suprotno ugovoru založila akcije kod te banke na ime obezbjeđenja kredita i na osnovu toga ne vraća ga, te Latvijas Krajbanka raspolaže punim paketom akcija”, kazao je on.

Savjet je ovlastio komisiju da objavi tender za davanje u dugoročni zakup 37.202 kvadrata zemljišta koji su u vlasništvu Montepranca, što je potrebno za gradnju golf terena u Tivtu. Tenderska komisija je zadužena da u što kraćem roku objavi tendere za valorizaciju više vojno-turističkih kompleksa.

Ponuda za NDKP bila bajkovita

Predsjednik Odbora direktora Duvanskog kombinata u stečaju, Ilija Kračković, ocijenio je da su zbog problema sa nesuđenim investitorom, tokom četiri mjeseca, izgubili 1,25 miliona.

On je propalu privatizaciju Novog duvanskog nazvao pokušajem da se “na blic-krig” preuzme rukovođenje preduzećem osnovanim 1903. godine. „Na prvi pogled sam uvidio da je ponuda bila bajkovita i nerealna. Poslije analize njihove aplikacije, nisam vidio ni naznake garancija uspješne privatizacije”, rekao je, između ostalog, Kračković “Vijestima”.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *