Iz RAE ne govore koliko građane mjesečno košta struja za KAP

Dodajte komentar

Čelnici Regulatorne agencije za energetiku danas nijesu u Skupštini odgovorili na pitanje koliko se novca građana na mjesečnom nivou izdvaja za dalje snabdijevanje Kombinata aluminijuma (KAP) električnom energijom.

Skupština je završila raspavu o izvještaju o stanju energetskog sektora u 2012. godini o kome će se naknadno izjasniti. Najavljeni su zaključci koji će pratiti izvještaj kako bi se stanje u toj oblasti popravilo.

Poslanici su tražili, između ostalog, i odgovore na pitanja da li će se dužničko-povjerilački odnosi između KAP i EPCG prebiti preko leđa građana, koliko je iznos ukupnih neplaćenih potraživanja u prošloj godini i ko će odgovarati zbog krađe struje.

Damir Šehović (SDP) pitao je kako RAE gleda na avanturu da EPCG isplaćuje struju “delikventu KAP-u” i time razbacuje noivac, te da li imaju podatak koliko se novca građana daje za održavanje proizvodnje u fabrici.

“Građani ne znaju koliko je to novca, niti se do tog podatka može doći. Riječ je o milionima eura”, kazao je Šehović..

On je kazao da se ne može prihvatiti da je svako od nadležnih uradio što je mogao kada je riječ o da se ne desi krađa stuje, a da je država na kraju ipak obrukana.

“Ako je RAE uradila sve što je mogla dajte odgovor kako da se sankcioniše to ponašanje”, istakao je Šehović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aleksandar Damjanović (SNP) je tražio da se odgovori na pitanje hoće li se dužnički odnosi KAP- a i EPCG prenijeti na građane.

“Čini se da imamo paradoksalnu situaciju da imamo dužničko povjerilačke odnose između državnog budžeta, firme koja je u većinskom državnom vlasništvu EPCG i firme u stečaju koja je državna KAP–a. Rješenje je plaćanje duga u šestogodišnjem periodu ili primjena Zakona o poreskoj administraciji kako bi se dokapitalizovla EPCG”, rekao je Damjanović.

On je dodao da nije dobro što je EPCG prošlu godinu završila sa gubicima, dok je Šehović kazao da su valjda strateški investitori došli da investiraju i da smanje te gubitke.

I Zoran Jelić (DPS) je ocijenio da su gubici velike, te da po tom pitanju nešto treba uraditi.

Mladen Bojanić (Pozitivna CG) pitao je kome je dato 13 miliona eura prošle godine za savjetodavne usluge .

“Valjda je stručnjacima prodata EPCG, a ne da se plaća toliko za savjetodavne usluge. To što EPCG formira kćerku firmu kojoj plaća za te uslčge liči na situaciiju u Telekomu”, kazao je Bojanić, dok je dok je lider SNP–a Srđan Milić pitao koliko gubici utiču na EPCG, a koliko na građane i koliko je iznos neplaćenih protraživanja u prošloj godini.

Predsjedavajući Odbora direktora RAE Branislav Prelević kazao je da pokušavaju poslanici da ga uvuku u politiku, ali da on na taj teren neće ulaziti.

“Regulator će profesionalno odraditi posao i ne dozvoljavam sebi političke stavove. Imamo pitanja o privatizaciji, a to nije naš domen”, rekao je Pelević.

Kako je dodao, našao bi se krivac za krađu struje da je regulator imao moći, ali nije bilo moguće odraditi neke stvari zbog zakonske procedure.

“KAP je najspornija situacija koja se desila u energetskom sektoru ne samo skoro nego i u daljoj prošlosti u januaru. Energetski subjekti su u januaru trebali da potpišu pet da bi sistem funkcionisao što nije urađeno pa su situaciju tumačile različito i tužile jedna drugu. Regulator je od početka jasno ukazao sve što je trebalo i što je bilo u zakonskoj moći da bi se suticija popravila. Ugovori su potpisani i sad je sve pod kontrolom”, kazao je Prelević.

U RAE smatraju da poslanici treba da imaju pozitivan odnos prema izvještaju, jer je on dobio pozitivne ocjene EK i Sekretarijata energetske zajednice.

“Nijesam zadovoljan napretkom, ali je sistem u tranziciji i to će trajati godinama.To je proces u kome ne može biti naglih koraka”, zaključio je Prelević. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *