Svijetu potrebna deamerikanizacija

Dodajte komentar

U vrijeme dok se američki političari bore kako da stanu na kraj finansijskoj blokadi svoje vlade i izbjegnu potencijalno katastrofalni bankrot, svijet bi trebalo da razmisli o „deamerikanizaciji“.

„Dok američki političari iz obje stranke ne uspijevaju da postignu dogovor kako bi vratili u normalno stanje državu kojom se hvale, možda je sada pravo vrijeme da zbunjeni svijet počne da razmatra ideju deamerikanizacije“, prenijela je agencija AFP.

„Ti alarmantni dani kad je sudbina drugih bila u rukama jedne licemjerne nacije moraju da budu okončani. Mora da se uvede novi svjetski porijedak, prema kojem bi se ključni interesi svih država, velikih i malih, siromašnih i bogatih, poštovala i štitila na ravnopravan način“, navodi se u komentaru Sinhue, koji, prema ocijeni AFP-a, predstavlja nastavak višegodišnje kineske polemike protiv hegemonije SAD u svijetu poslije Drugog svjetskog rata.

Pregovori oko toga kako riješiti budžetsku krizu u SAD su se preselili u američki Senat, pošto članovi Predstavničkog doma Kongresa nisu uspjeli da postignu dogovor sa predsjednikom Barakom Obamom o povećanju granice zaduživanja do isteka roka 17. oktobra, nakon čega bi SAD mogle da bankotiraju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zvanični Peking je tokom posljednjih nekoliko dana upozoravao na potrebu postizanja tog dogovora, apelujući da se to dogodi i ističući da Kinu i SAD, dvije najveće svjetske privrede, vežu neraskidive ekonomske veze.

„Zbog ponovne nemogućnosti Vašingtona da predstavnici dviju stranaka dogovore održivo rješenje za budžet i povećanje gornje granice zaduženosti, u finansijsku opasnost su došle mnoge zemlje koje posjeduju velike količine američkih državnih obveznica i dolara“, istakla je Sinhua, prenosi Capital.

Kina je najveći inostrani kreditor SAD-a, budući da posjeduje američke državne obveznice u vrijednosti od 1,28 biliona dolara, pokazuju zvanični američki podaci.

„Umjesto da poštuje svoje obaveze kao odgovorna svjetska sila, samoživi Vašington zloupotrebljava svoj status supersile i uvodi još veći haos u svijetu time što finansijske rizike izmešta izvan svojih granica, ali isto tako i podstiče regionalne tenzije usljed teritorijalnih sporova i vode nepotrebne ratove pod pokrićem čistih laži“, navodi se u komentaru Sinhue, koji se odnosi na Irak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *