Rekodna cijena godišnje prodaje ružičastih dijamanata

Dodajte komentar

Godišnja prodaja ružičastih dijamanata je 2013. privukla rekordni broj ponuda viših od milion dolara po dragulju, navela je u danas rudarska kompanija Rio Tinto, vlasnica australijskog rudnika Argyle, gdje se iskopava većina ružičastih dijamanata na planeti.

Kupcima su 2013. bila ponuđena 64 crvena, ružičasta i plava dragulja. Tako rijetki dijamanti u boji nude se samo jednom godišnje, a ranije su bili izloženi u Sidneju, Nujorku, Tokiju, Hong Kongu i Pertu kako bi kupci mogli da procijene njihov kvalitet, prenosi Seebiz.

Argyle Phoenix, dragulj od 1,56 karata, jedan je od tri crvena dijamanata ponuđena na prodaju ove godine, a prodat je za više od 2 miliona američkih dolara jednom draguljaru Singapura, čime je postao najskuplji dragulj po karatu iz rudnika Argyle.

Argyle Dauphine, dijamant duboke ružičaste boje od 2,51 karata je takođe postigao cijenu višu od 2 miliona dolara, a kupio ga je jedan Amerikanac.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijena karata ružičastog dijamanta može dosegnuti 50 puta cijenu bijelog kamena. Stručnjaci ružičastu boju objašnjavaju izloženošću jakoj toplini i velikom pritisku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *