Apple bi trebalo da investira u preuzimanje velikih kompanija

Dodajte komentar

Američka kompjuterska kompanija Epl (Apple) bi svoje ogromne rezerve gotovine trebalo da iskoristi za preuzimanje nekih velikih firmi, smatra bivši šef kompanije Džon Skali.

On je dodao da bi rukovodstvo Epla trebalo da zanemari zahtjev investitora Karla Ikahana koji bi htio da firma svoju gotovinu troši na otkup većeg obima akcija i eventualno na povećanje dividendi.

„Draže bi mi bilo kad bi kompanija Epl nastavila da raste i to na primjer i putem velikih strateških akvizicija, a ne da ponovo otkupljuje svoje akcije ili povećava isplatu dividendi“, citirao je Bi-bi-si bivšeg šefa firme.

Tradicionalno, Epl ne ulaže u kupovinu velikih kompanija, već kupuje manje sa specifičnim tehnologijama i uključuje ih u svoj biznis.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najsvježiji primer je Siri, kompanija koju je Epl kupio 2010. godine želeći da korisnicima ponudi integrisani lični asistent na svojim ajfon (iPhone) i ajeped (iPad) uređajima.

Kada bi Epl kupio, na primjer i-bej (eBay), to bi moglo potpuno da promijeni izgled elektronske trgovine kojom sada pretežno dominira Amazon, ukazao je Skali koji je na čelu Epla bio od 1983. do 1993. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *