Nafta jeftinija zbog krize u SAD

Dodajte komentar

Sirova nafta je danas pojeftinila, budući da nema mnogo napretka u rješavanju budžetske krize u SAD.

Kriza je probudila strahovanja da će doći do bankrota najveće svjetske privrede, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte za isporuku u septembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 103,46 dolara, odnosno tri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila za 11 centi na 110,05 dolar za barel, prenela je agencija Frans pres.

“Nema mnogo promjena kada se radi o nafti. Sve oči su i dalje uprte u budžetsku krizu u SAD i ona nastavlja da utiče na cijene”, rekao je za Frans pres analitičar singapurske firme CMC markets Dezmond Čua, prenosi b92.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Američka vlada nalazi se u blokadi već deveti dan zaredom, a predsjednik SAD Barak Obama poručio je juče da neće popustiti pod zahtjevima republikanaca da napravi rezove u zakonu o zdravstvenoj zaštiti prije nego što oni dogovore novi budžet i podignu limit državnog zaduživanja.

Eventualni neuspjeh Kongresa da dodgovori podizanje limita zaduživanja značio bi da Vašington ostaje bez novca za plaćanje računa, što bi moglo dovesti do bankrota SAD, koji bi svjetsku ekonomiju povukao u recesiju, upozoravaju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *