Sindikalci Kontejnerskih terminala različito gledaju na predstojeću privatizaciju

Dodajte komentar

Dva Sindikata Kontejnerskih terminala i generalnih tereta imaju različita viđenja o privatizaciji barske kompanije.

Stari sindikat je zadovoljan što turski investitor Global ports holding, čiju je ponudu Savjet za privatizaciju prihvatio, u potpunosti poštuje kolektivni ugovor.

– Time su ispunjena naša očekivanja kada je pitanju socijalnog programa. Naša sindikalna organizacija učiniće sve da se, nakon eventualne privatizacije, socijalni program realizuje u skladu sa KU – naveli su iz izvršnog odbora Starog sindikata.

U starom sindikatu smatraju da podjela među zaposlenima u trenutku privatizacije kompanije nije dobra i da može oslabiti socijalni dijalog sa novim vlasnikom.

Članovi novog sindikata, koji je prišao Uniji slobodnih sindikata, tvrde da su uvidom u investicioni i socijalni program kupca i predlog ugovora koji su dobili u Savjetu za privatizaciju, prepoznali veliki broj nejasnoća. Pojedini članovi kažu da je socijalni program dobar za one koji će napustiti KTGT, ali da treba voditi računa o radnicima koji će nastaviti da rade.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Predviđena suma od 6,5 miliona neće biti dovoljna za sprovođenje socijalnog programa za 350 radnika u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom. Postoji opravdani strah i o promjeni djelatnosti, jer se turska kompanija bavi i kruzing putovanjima. Takođe, nejasan je odnos između države i koncesionara u vezi s održavanjem infrastrukture, a postoji još mnogo drugih nepoznanica i pitanja za koje je naš predstavnik tražio odgovor na sastanku Savjeta za privatizaciju – kazali su iz Novog sindikata.

Procjena članova Novog sindikata je da će za otpremnine prema KU trebati mnogo više novca od 6,5 miliona, odnosno da će po radniku trebati oko 35 hiljada.

– Procjenjujemo da će socijalni program za 350 radnika iznositi 12,5 miliona. Zato tražimo da se precizira da je obaveza kupca da isplati sve preko 6,5 miliona eura – naglasili su iz Novog sindikata.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *