Niko nije rođen kao direktor

Dodajte komentar

Direktorska stolica definitivno nije nešto što je bogomdano. Za to mjesto u jednoj kompaniji potreban je veliki broj vrlina, mnogo znanja i možda još više iskustva.

U pregledu, koji je nedavno napravio MSN Money (www.money.msn.com), može se vidjeti da su svi vodeći ljudi, danas velikih kompanija u svijetu, počeli sa vrlo skromnim poslovima, na kojima su već tada sticali iskustvo i znanja koja će kasnije upotrijebiti.

Michael Dell

Kompanija: Dell (www.dell.com)

Osnivač kompanije Dell svoj prvi posao imao je sa samo 12 godina, kada je radio u kineskom restoranu gdje je prao sudove. Nedugo zatim, ’bacio’ se na nalaženje novih pretplatnika lista The Houston Post, gdje je za godinu dana zaradio oko 18.000 dolara, što je bila prosječna zarada jedne porodice 80-ih u SAD. Kompaniju Dell osnovao je na koledžu, a sve ostalo je istorija.

Terry Lundgren

Kompanija: Macy’s (www.macys.com)

Direktor čuvenog maloprodajnog lanca odjeće bio je prilično loš na koledžu. Njegov otac radio je dva posla da bi mu platio školovanje, ali kad je vidio da mu sin to ne uzvraća dobrim ocjenama, riješio je da mu tu privilegiju ukine. Zato je Lundgren morao da nađe posao, a to je bilo čišćenje ostriga u lokalnom restoranu. To ’otrežnjenje’ ubrzo se isplatilo, jer je na kraju studija već imao 13 ponuda za zaposlenje, od čega je pet bilo u maloprodaji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Lloyd Blankfein

Kompanija: Goldman Sachs (www.goldmansachs.com)

Život direktora Goldman Sachsa klasična je priča o uspjehu dječaka iz siromašne porodice koja je živjela u stambenom bloku u Bruklinu, koji ’na kraju filma’ diplomira na Harvardu i od korporativnog advokata prelazi u finansijski sektor. Kao njegov prvi posao navodi se rad na kiosku čuvenog bejzbol tima New York Yankees.

Warren Buffett

Kompanija: Berkshire Hathaway (www.berkshirehathaway.com)

O ovom čuvenom biznismenu već su sve priče ispričane, pa tako i ova da je svoj uspon ka vrhu krenuo tako što je na biciklu distribuirao novine The Omaha World-Herald. Zanimljivo je da je od tog posla do kraja srednje škole zaradio oko pet hiljada tadašnjih dolara (danas bi to bilo negdje oko 52.000  dolara), što je predstavljalo osnov za stvaranje današnjeg kraljevstva zvanog Berkshire Hathaway.

Michael Bloomberg

Kompanija: Bloomberg LP (www.bloomberg.com)

Priča o Bloombergu počinje u Bostonu u porodici koja je tada predstavljala srednju klasu u američkom društvu. Bez obzira na to, Bloomberg je morao da zarađuje svoj novac, pa je tako naplaćivao parking na univerzitetu Johns Hopkins.

Marissa Mayer

Kompanija: Yahoo (www.yahoo.com)

Prije nego što je našla sebi mjestu u kompaniji Google, i prošle godine zauzela poziciju direktora u Yahoou, Mayerova je radila kao prodavačica u takozvanoj ’brzoj traci’ u supermarketu County Market. Kako sama kaže, na tom poslu je naučila da je brzina važna u biznisu, jer je jedini način da radite na takvoj poziciji da imate sposobnost da ’skenirate’ 40 namirnica za minut.

Kevin Plank

Kompanija: Under Armour (www.underarmour.com)

Direktor čuvenog svjetskog maloprodajnog lanca sportske odjeće, svoj prvi posao imao je sa deset godina kada je ’šišao’ travnjake po kućama. Tu uslugu naplaćivao je od 15 do 30 dolara, a umio je da nedjeljno zaradi i do 150 dolara. Sa 14 godina Plank je prodavao narukvice na koncertima benda Grateful Dead.

Clarence Otis Jr.              

Kompanija: Darden Restaurants (www.darden.com)

Direktor kompanije koja ’pod svojim krovom’ ima imena kao što su Red Lobster, Olive Garden i još neke poznate lance restorana, bio je sin domara. Prije nego što je krenuo na Williams koledž u Masačusetsu, radio je u restoranu međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, gdje je zarađivao 3,5 dolara na sat.

Charles Schwab

Kompanija: Charles Schwab OTI (www.schwab.com)

Osnivač investicione kompanije pod svojim imenom, iako je odrastao u bogatoj porodici, od malih nogu je imao neobične poslovne poduhvate. Sa 11 godina šetao se po šumi tražeći lješnike, koje je prodavao po pet dolara po kesici. Godinu dana kasnije ’bacio’ se na uzgoj kokošaka, a sa 13 godina na svojoj ’farmi’ imao je njih 25, kao i ozbiljnu listu klijenata koji su kupovali njegovo đubrivo.

Kazuo Hirai

Kompanija: Sony (www.sony.com)

Direktor čuvene japanske kompanije Sony imao je možda i najinteresantniji prvi posao. Naime, Hirai je radio kao prevodilac na turnejama po njegovoj zemlji svjetski poznatim bendovima Journey i Beastie Boys. Neobično za čovjeka čiji je otac bio japanski bankar.

BizLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *