Inflacija 90-tih u SRJ u devet najgorih u istoriji po Business Insideru

Dodajte komentar

Američki poslovni portal Business Insider kao jednu od zemalja koja je u svojoj istoriji potpuno izgubila kontrolu nad inflacijom, navodi Saveznu Republiku Jugoslaviju, a kao ilustraciju teksta na naslovnoj strani upravo je postavili i sliku novčanice od 100.000 dinara iz perioda sa početka 90-tih godina.

Novinari ovog portala oslonili su se na listu ekonomista Steve Hankea i Nicholasa Krusa koji su napravili studiju od najvećih 56 inflacija u istoriji, a Business Insider izabrao je devet najgorih.

U tekstu se navodi da je u periodu od 1992. do 1994.godine inflacija na dnevnom nivou bila 64 odsto, a da su se cijene duplirale svakih 34 sata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Business Insider piše da je raspadu Jugoslavije prethodio pad Sovjetskog Saveza, a da se tadašnja Komunistička partija našla pod istim pritiskom kao i sovjetska, što je dovelo do raspada zemlje, rata i ekonomskog kolapsa.

Konkretno u tadašnjoj SRJ centralna banka je pokušala da pokrije sve deficite koji su se pojavili, ali da je u tom procesu ona izgubila kontrolu nad štampanjem valute i proizvela hiperinflaciju, piše Business Insider,prenosi Bizlife.

Ostale zemlje koje portal navodi su i Grčka za vreme i Mađarska poslije Drugog svjetskog rata, Zimbabve prije šest godina, zatim Njemačka dvadesetih godina prošlog vijeka, Kina u periodu od 1947-1949, Peru 1990.godine, Francuska u 18.vijeku, Nikaragva u razdoblju od 1986-1991.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *