Spremate se za stambeni kredit?

Dodajte komentar

To je odluka koja se dobro premišlja jer je u pitanju dugoročna obaveza koja stoji nad glavom, iako rješava bitno životno pitanje.

Ok, odabrali ste stan, dogovorili ste se sa vlasnikom. Ono što je za početak potrebno je napraviti predugovor o kupoprodaji. Ovjeren kupoprodajni ugovor je potrebno dostaviti tek nakon odobrenja kredita. To će uštedjeti malo novca ukoliko kredit ne bude odobren.

– Donesite nov list nepokretnosti. Odobravnaje stambenog kredita je kompleksan proces u kojem banka procjenjuje eventualne rizike, vezane za vaše prihode, istoriju vraćanja predhodnih zajmova, ali i stan kao sredstvo obezbjeđenja. Što je i dobro za vas jer ćete, pošto je bančini pravnici pregledaju,  biti sigurni u apsolutnu regularnost nepokretnosti koju kupujete.

– Fiksna ili promjenljiva kamatna stopa? Ovo je složeno pitanje koje se vezuje za vaše izvore prihoda i poznavanje ekonomske situacije. I u svakom slučaju posavjetovati se sa nekim kad dobijete konkretnu bančinu ponudu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Troškove polise osiguranja imovine i životnog osiguranja. Banke traže oba osiguranja za slučaj nekih nepredviđenih situacija, što i nije loše jer ta osiguranja štite i vas istovremeno. Iako su mjesečne obaveze po osnovu ovih osiguranja niže od običnih, tržišnih , koji imaju element štednje (na kraju dobijate akumuliranu premiju), treba pogledati da li banka nudi osiguranje samo kod jedne osiguravajuće kuće ili može da uradi uporedni izračun polisa kod nekoliko osiguravajućih kuća i nađe najjeftiniju opciju za vas.

– Koliki su troškovi zatvaranja kredita, ukoliko se stvori prilika i još bitnije, troškovi aneksiranja, tj. umanjenja glavnice. Neke banke nude opciju da se jednom ili nekoliko puta godišnje dug po kreditu može umanjiti bez ikakvih troškova, a neke tu uslugu naplaćuju 1 ili 2 posto od ostatka glavnice. Umanjivanje glavnice većom uplatom znači i otpisivanje kamate od tog momenta do kraja kredita za iznos koji ste uplatili.

– Uknjižite pravo vlasništva u katastru odmah po završetku kupoprodaje.

– A za svaki slučaj provjerite i opcije oslobođenja od plaćanja poreza, jer se, pod određenim uslovima, tu nalaze i kupci prve nekretnine. (Primorske novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *