Američki dolar na nizbrdici

Dodajte komentar

Prva finansijska blokada američke vlade u posljednjih 17 godina juče je osjetno oborila vrijednost američkog dolara prema vodećim valutama, poput eura, jena, švajcarskog franka, australijskog dolara i rublje, javljaju agencije.

Dolar se prema švajcarskom franku spustio na najnižu vrijednost u posljednjih 19 meseci, dok je euro na berzama istovremeno postigao najvišu cijenu od februara (1,3589).

Na berzama ipak nema panike, jer su se međunarodna finansijska tržišta već danima spremala za ovaj mogući rasplet glasanja u američkom kongresu. Ukoliko blokada potraje duže od nekoliko dana, raspoloženje na berzama moglo bi se promijeniti, posebno ako trgovci počnu ozbiljnije da povezuju ovu blokadu sa predstojećim izjašnjavanjem o dozvoljenoj visini zaduživanja SAD, ističu u londonskom Sitiju.

Finansijska blokada vlade SAD i sve ubjedljiviji rast obima industrijske proizvodnje u istočnoj i centralnoj Evropi podstakli su juče osjetan skok vrijednosti poljskog zlota, mađarske forinte i rumunskog leva, javile su agencije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Industrijska proizvodnja u Poljskoj prošlog mjeseca rasla je najbržim tempom u posljednje dvije i po godine, navode berzanski indeksi u londonskom Sitiju. Mađarske fabrike hvataju takođe novi zamajac, prenosi Rojters. Mađarska forinta i rumunski lev postigli su najvišu vrijednost u posljednjih 11 dana, na osnovu pozitivnih rezultata lokalnih industrija.

„Industrijski rezultati istočne i centralne Evrope liče na ružičastu sliku u okruženju tekuće krize u eurozoni”, ocjena je berze u Frankfurtu.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u eurozoni zbirno još nije uhvatila zamajac, potvrđuju berzanski indeksi. Fabrička proizvodnja u Italiji, Španiji i Grčkoj izgubila je prošlog mjeseca na tempu, dok je u Francuskoj i Njemačkoj u neznatnom porastu. Pozitivni rekorderi u eurozoni su Holandiji i Irska.

U septembru je industrijska proizvodnja u Holandiji dostigla najviši obim u poslednjih 29 mjeseci, dok su fabrike u Irskoj potukle sve rekorde u posljednjih 14 meseci. (Politika.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *