Pada profit u Evropi, Tesko se okreće Kini

Dodajte komentar

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesko postigao je sporazum o osnivanju maloprodajnog giganta u Kini, u pokušaju da nadoknadi gubitke nastale usljed nepovoljnih tržišnih uslova u Evropi.

Tesko će pokrenuti zajednički projekat sa kompanijom China resources enterprise (CRE), navela je kompanija, koja je takođe iznijela rezultate iz prve polovine poslovne godine, koji su pokazali da je neto zarada smanjena za trećinu, dok su prihodi stagnirali, prenijela je agencija Frans pres.

Tesko, treći po veličini lanac supermarketa u svijetu, poslije američkog Volmarta i francuskog Karfura, dodaje da je širenje u Kini dio njegove međunarodne strategije prodora na brzorastuća tržišta.

Honkonški CRE će u zajedničkom poduhvatu imati 80 odsto akcija, a Tesko 20 odsto, uz klauzulu da udio britanske firme može porasti na 25 odsto nakon prvih pet godina.

Poduhvat će uključivati 134 postojeće radnje Teska u Kini, kao i tržne centre koje je britanska kompanija otvorila u saradnji sa firmom Čajna risors Vangard.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tesko je prošle godine evidentirao prvi pad profita u gotovo dvije decenije. Kompanija se bori sa slabom prodajom kod kuće, a tokom prošle godine zatvorila je posrnulu američku filijalu Freš end izi i povukla se sa japanskog tržišta.

Neto profit kompanije potonuo je za 33,6 odsto na 820 miliona funti (981 milion eura) u prvoj polovini poslovne godine, odnosno 26 nedjelja zaključno sa 24. avgustom, u odnosu na profit od 1,24 miliajrde funti iz istog perioda lani. Prihodi su istovremeno porasli za svega 1,9 odsto na 31,91 milijardu funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *