Wall Street u plusu uprkos obustavi rada državnih službi

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da obustava rada državnih službi neće dugo trajati, da će se u Washingtonu uskoro postići dogovor o budžetu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Dow Jones ojačao je 62 boda, ili 0,41 posto, na 15.191 bod, dok je S&P 500 porastao 0,80 posto, na 1.695 bodova, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 3.817 bodova.

Republikanci i demokrate nisu u ponedjeljak do ponoći postigli dogovor o budžetu za poslovnu godinu koja počinje 1. oktobra  jer se spore oko finansiranja zdravstvene reforme na kojoj insistira predsjednik Barack Obama.

Stoga je od juče prekinut rad mnogih državnih službi, a oko milion službenika ostalo je kod kuće na neplaćenom odsustvu.

No, prva obustava rada državnih službi nakon gotovo dvije decenije nije izazvala paniku na tržištu jer ulagači vjeruju da neće dugo potrajati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uz to, u prethodnom slučaju obustave rada državnih službi 1995. godine S&P 500 indeks blago je porastao. Ulagači se nadaju da će se sličan scenario ponoviti čim se republikanci i demokrati dogovore o budžetu, pa stoga svaki pad cijena dionica smatraju dobrom prilikom za kupovinu.

No, duža obustava rada mogla bi narušiti povjerenje potrošača i usporiti rast privrede.

Zabrinjava, takođe, približavanje roka do kojega bi Kongres trebao prihvatiti prijedlog povećanja dozvoljenog nivoa zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara.

Ako se dogovor ne postigne do 17. oktobra, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje finansijske obveze, pa bi SAD-a mogao izgubiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting.

„Obustava rada državnih službi mogla bi potrajati dvije sedmice, do 17. listopada, a onda bi se situacija mogla pogoršati. Rasprava o budžetu i rasprava o zaduživanju su povezane, stoga povećavaju pritisak jedna na drugu. A to bi moglo znatno više uticati na tržište“, kaže David R. Kotok, direktor u kompaniji Cumberland Advisors.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,10 posto, na 8.689 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 4.196 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 6.460 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *