I domaći otkupljivači zlata nestali preko noći

Dodajte komentar

Osim zlatara, u Podgorici više nema radnji koje se bave otkupom zlata i srebra, otkako je firma “Gold exchange” prije dva dana zatvorila crnogorske poslovnice.

Krajem prošle godine u Glavnom gradu su takve radnje nicale na svakom ćošku, a vlasnici su tvrdili da im se trgovina više isplati od prodaje i prerade zlata.

Reporter “Vijesti nedjeljom” uvjerio se kako su sve radnje za otkup zlata i srebra u gradu zatvorene. Dok su se u prostore poslovnica firme “Fast 3000” već uselili drugi preduzetnici, na vratima poslovnica “Gold exchange” nalazio se katanac i pisalo je “Popis robe”.

U Srbiji je prije dva dana preko noći zatvoreno 73 radnje “Gold exchange, a mediji su javili da su radnici ostali bez posla i plata koje im gazde duguju, o čemu je Bankar.me izvijestio prije dva dana.

Direktorica pomenute firme u Crnoj Gori Ivana Omrčin kazala je da “nije zainteresovana” za razgovor sa novinarem “Vijesti nedjeljom”. Građani koji rade u blizini ovih poslovnica tvrde da je njena firma otkupila koliko joj je trebalo.

Valjda su otkupili koliko su planirali, pokupili se i otišli. Tako mi je barem ispričala radnica te firme. Njoj su nešto ostali dužni a nije sigurna da će joj to isplatiti”, kazao je radnik iz butika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Omrčin je “Blicu” saopštila da su radnje zatvorene jer su “svi radnici u Crnoj Gori na kolektivnom odmoru”.

Sa direktorom firme “Fast 3000” Antonijem Klarićem nijesmo uspjeli da stupimo u kontakt, a gospođa koja im je iznajmljivala prostor tvrdi da je firma zatvorena.

“Tako mi je rekla djevojka koja je radila u toj poslovnici”, kazala je.

Klarić je ranije kazao “Vijestima nedjeljom” da se otkupljeno zlato direktno izvozi u inostranstvo, a najčešće u Zimbabve. Prema podacima Centralog registra Privrednog suda obje firme su još aktivne.

Zlatari iz Ulice Miljana Vukova (popularne “zlatarske”) za ovaj slučaj čuli su iz medija, a tvrde da su od početka sumnjali na neku prevaru.

“Nemoguće je da dok ovdje vlada mrtva sezona u trgovini nakitom, oni svaki dan otvaraju po jednu poslovnicu. Žao mi je jedino tih radnika, koji su ostali bez posla, ali država je trebalo da zaštiti to malo zlata, koje jedino predstavlja pravu ekonomsku vrijednost u našoj zemlji, a sada je ko zna gdje”, kazao je radnik zlatare “Opal”.

Iz Zlatarske smatraju da bi država trebalo da vodi računa o svom zlatu, a ne da dopusti nekolicini da ga “razvozi po svijetu”.

Gram zlata kreće se od 17 do 22 eura, zavisno od cjenovnika u podgoričkim zlatarama.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su ranije da su do oktobra prošle godine registrovane tri firme i 18 radnji za otkup zlata i srebra u Crnoj Gori, kao i da je za kontrolu ovih firmi nadležna Uprava za inspekcijske poslove. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *