Evropskim bankama potrebno 70 mlrd eura za usklađivanje s Baselom III

Dodajte komentar

Vodeće 42 banke u Evropskoj uniji trebaju još 70,4 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile s novim propisima čija će puna primjena početi 2019., objavila je Evropska agencija za banke, prenosi Business.hr.

U najnovijem je izvještaju EBA procijenila da je na kraju prošle godine manjak kapitala u 42 evropske banke smanjen za 29,1 milijardu eura u odnosu na sredinu prošle godine.

Prema novim propisima nazvanim Basel III, prema sjedištu Banke za međunarodna poravnanja (BIS), banke moraju na stranu stavljati otprilike trostruko veći iznos kapitala nego prije finansijske krize koja je poharala svijet od 2007. do 2009., podstaknuvši mnoge vlade da spašavaju posrnule zajmodavce novcem poreznih obveznika Tako je minimalna stopa adekvatnosti kapitala određena na sedam posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dodatno banke moraju do 2019. uspostaviti i zasebne kapitalne tampone u vidu gotovine i državnih obveznica kako bi do mjesec dana bez pomoći uspješno prebrodile eventualne tržišne šokove. Novi propisi vrijede za sve banke, ali su uglavnom fokusirani na one velike, koje posluju u više zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *