Hrvatski ministar finansija zaprijetio bankama i najavio izmjene zakona

Dodajte komentar

“Banke se mogu ili korektno ponašati, ili ćemo mijenjati zakone, ako treba i pet puta godišnje”, rekao je hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

Tamošnja opozicija je izrazila bojazan da će banke i nakon izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju moći da manipulišu najvišim dopuštenim kamatnim stopama, no ministar finansija Slavko Linić na to je odgovorio da će se zakon menjati, ako se banke ne budu ponašale korektno.

Reč je o zakonu koji bi trebalo da ogranići samovolju banaka pri određivanju kamatnih stopa, uvođenjem fiksnih marži i jasnih parametara za izračunavanje kamatnih stopa na stambene i potrošačke kredite tako banke neće moći da jednostrano ukidaju dopuštena prekoračenja po tekućem računu.

Vlada predlaže i maksimalnu dozvoljenu kamatnu stopu , koja na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama ( euro, kuna , franak ) uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu.

Linić je izračunao da bi time najviša kamata na stambene kredite bila oko pet posto, a na potrošačke nešto manje od 10 odsto . 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada predlaže da kamatna stopa na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama , uvećane za jednu trećinu, piše Poslovni dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *