Budžet Hrvatske u 2014. veći za milijardu eura

Dodajte komentar

U Hrvatskoj se u 2014. godini očekivalo konsolidovanje javnih finansija, ako ni zbog čega drugog ono zbog pravila Evropske komisije, ali Vlada ove zemlje je prema pisanju Jutarnjeg lista priredila veliko iznenađenje.

Rashodi budžeta u 2014. godini doseći će 131,7 milijardi kuna (oko 17 milijardi eura), čak milijardu eura više nego ove godine.

Ukupni budžetski deficit pak iznosiće oko 2,5 milijarde eura, ili 5,5 odsto BDP-a. U odnosu na ovu godinu, kada je manjak projektovan na 1,5 milijardi eura ili 3,5 odsto BDP-a, neće doći do očekivanog smanjivanja deficita već do njegovog dramatičnog rasta.

Kada stoji u Vladinim Smjernicama fiskalne politike za iduće tri godine, do povećanje rashoda doći će ponajprije zbog članstva u EU koje stoji 620 miliona eura, pri čemu na uplatu u EU budžet odlazi 250 miliona eura. Smjernice bi se danas, dva mjeseca kasnije nego što je uobičajeno, trebale naći pred ministrima u Banskim dvorima, nakon čega idu u Brisel.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osim toga, veliki su problem kamate za koje se morati izdvojiti 330 miliona eura više nego ove godine, dok će se za zaposlene i penzije potrošiti dodatnih 113 miliona eura. Pritom će za zaposlene otići 84 miliona eura više, uprkos reformi sistema plata i planiranom otpuštanju “određenog broja službenika”.

Za subvencije pak Vlada Hrvatske planira potrošiti 91 milion eura više nego ove godine, uglavnom za poljoprivredu i Hrvatske željeznice, kao i za subvencije brodogradnji u skladu s obvezama iz planova restrukturiranja.

Priče o potrebi smanjenja rashoda kao da su Vladu mimoišle pa s njihovim povećanjem nastavlja i u narednim godinama. Tako će u 2015. godini porasti za dodatnih 700 miliona eura, a godinu potom biće uvećani za 600 miliona eura i budžet će iznositi 18,5 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *